Четвъртък,

5 чудотворни имена черпят днес. Какво е забранено да правим

От: СТАНДАРТ -
5 чудотворни имена черпят днес. Какво е забранено да правим
A
A
A

Днес е специален ден. Църквата почита Свети Спиридон Чудотворец - един от великите светии и чудотворци от 4 век. 5 чудотворни имена празнуват днес: Спиро, Спиридон, Дарина, Дариела, Дария

Свети Спиридон е покровител и на грънчарите, керемидарите, тухларите и козарите. Народът вярва, че св. Спиридон лекува рани, порязване, обриви и пъпки (струпки), екземи. Затова жените правят специални обредни хлябове и да ги раздават за здраве.

Свети Спиридон бил кондурджия (обущар), затова и до днес работещите в обувната промишленост и обущарите почитат деня му. Празнуват също и други занаяти – шивачи, абаджии, бакърджии, дюлгери.

Чудесата на Свети Спиридон обаче не свършват само с лечебните му сили. При суша той измолвал дъжд, при киша спирал валежа, затова го почитали и бедни, и богати.

В деня на Свети Спиридон жените не бива да работят. Те не шият, защото ако жена се убоде на игла, раната няма да зарасне лесно. Не се рони царевица, не се варят зърнени храни (леща, боб, грах и др.) – за да не излизат пъпки по тялото.

В Деня на Свети Спиридон хората гадаят какво ще е времето през годините. През съответните 12 месеца то ще е такова, каквото е през 12-те дни след св. Спиридон.

Тагове:

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички