40 000 БГ жени се нуждаят от донорство, за да бъдат майки

40 000 БГ жени се нуждаят от донорство, за да бъдат майки | StandartNews.com

София. Приблизително 40 000 жени в Българи имат нужда от донорска яйцеклетка, за да станат майки. Те са на възраст между 25 и 45 години, но са със сериозни заболявания, заради които не могат да заченат със собствен генетичен материал, предаде БНР.

По думите на председателя на Фондация "Искам бебе" Радина Велчева, за да стане една жена донор трябва да е на възраст до 34 години и да е майка.

"Съществуват много митове, които витаят за донорството, един от тях е, че процедурата е много тежка и травмираща жената. Не се подлагат на силна хормонална стимулация, тъй като са здрави жени. След стимулация няма риск от изчерпване на яйчниковия резерв на жената донор. Пункцията на яйцеклетки не е операция. Тя е една манипулация, която трае за около две-три минути, с упойка е, жената не чувства нищо и буквално след 15 минути тя е на крака," обясни специалистът.

Велчева обясни, че над 100 жени са дарили яйцеклетки тази година в програмата "Искам бебе". В заключителния ден на седмицата, посветена на донорството в болница "Надежда", министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева определи донорството като високохуманен акт за взаимопомощ.

"Като акушер-гинеколог аз съм виждала и болката, и надеждата, и щастието след това на тези жени при първата среща с тяхното дете. Всички ние -и държавата, и обществото трябва да подкрепяме подобни каузи и да бъдем с тези хора в тези изпитания и не защото се топим със 7 души на ден, а защото това са каузи, които сплотяват хората, които дават общи цели в обществото - цели, за които всички ние си струва да се борим," категорична бе Андреева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай