4 "умни" локомотива тръгнаха из страната

По този начин вече е преодолян и трайния недостиг на локомотиви

4 "умни" локомотива тръгнаха из страната | StandartNews.com

Нови четири локомотива "Смартрон" от днес - 29 април, вече са включени в съставите на влакове, които пътуват по основните дълги дестинации в страната, съобщи БДЖ.

Така ДЗЗД "Сименс Трон" изпълни договора си за доставка на 10 нови умни локомотива за 55 милиона лева без ДДС с един месец преди крайния срок по договор.

По този начин вече е преодолян и трайния недостиг на локомотиви, посочват от БДЖ. Проблемът с вагоните беше решен през май 2020 г. Така вече чрез наличието на достатъчен подвижен състав ще бъдат намалени системните закъснения и отмяната на влакове подари съществуващия досега недостиг, обещават от БДЖ.

Новите локомотиви се движат в съставите на влакове по направленията София – Бургас - София, София – Варна - София, София – Свиленград - София и София – Кулата - София.

Новите четири локомотива носят имената на поредните български владетели - княз Борис І, цар Симеон Велики, цар Петър I и цар Самуил.

Всеки един от тях разполага със специфичен QR код, при сканирането на който чрез мобилно устройство се появява информация за историята на владетеля, на когото е наименуван локомотива.

Друга интересна подробност е, че на челото на всеки "Смартрон" е изобразена по една буква от глаголицата, което е своеобразен начин за популяризиране и съхранение на българските ценности и богата история, посочват от БДЖ.

Държавните железници трябва да получат още 5 локомотива от "Сименс" до края на годината по анекс към този договор за 27 млн. лв. без ДДС. Очаква се те също да пристигнат предсрочно. Така БДЖ ще разполага с необходимия ресурс за изпълнение на графика за движение на влаковете.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай