300 лв.минимална пенсия от януари

Надбавките за възрастните остават до март

300 лв.минимална пенсия от януари | StandartNews.com

Пенсиите, отпуснати до 31-и декември 2020-а година, ще бъдат увеличени с 5 процента от 1 юли догодина. Още от 1 януари 2021-а минималната пенсия се увеличава от 250 на 300 лева, а максималната става 1440 лева вместо сегашните 1200 лева. Това предвижда проектобюджетът на Държавното обществено осигуряване. 

Документът ще бъде разискван на заседание на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт. За догодина планираният разход за пенсии е малко над 12,3 милиарда лева, което с близо 1,7 милиарда лв. повече спрямо 2020-а година.

Проектобюджетът на Държавното обществено осигуряване предвижда още, през първите три месеца на 2021 г. да продължи изплащането на допълнителни суми към пенсиите на всички пенсионери в размер на 50 лева. Друга промяна е свързана с минималното дневно обезщетение за безработица, което става 12 лева, а максималният дневен размер се запазва на 74,29 лв. 

Запазва се досегашният режим за изплащането на болничните, а именно – първите три дни от временната неработоспособност да са за сметка на осигурителите, а от четвъртия ден – на Държавното обществено осигуряване. 

Без промяна остава и обезщетението от 380 лева за отглеждане на дете от 1 до 2-годишна възраст. 

През 2021 г. необходимите условия за пенсиониране за работещите при условията на трета категория труд са 61 години и 8 месеца навършена възраст и 36 години осигурителен стаж за жените и 64 години и 4 месеца навършена възраст и 39 години осигурителен стаж за мъжете. 

Очаква се средната пенсия догодина да стане близо 489 лева. На заседанието на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт, насрочено за идния вторник, ще има оживени дискусии по тези параметри. 

Във вторник финансовият министър Кирил Ананиев оповести друг вариант за повишение на пенсиите догодина, а именно – тези с размери от 300 лева до линията на бедност от 369 лева с 10 процента, а останалите – с 5 по швейцарското правило. 

Националният секретар на КНСБ Асия Гонева заяви: 

„Твърдим, че 2021 г. е много особена година и в нея трябва да се направят нестандратни стъпки. Що се касае до КНСБ, ние не променяме, засега поне, своето предложение. Твърдим, че нашето е много по-разумно“. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай