30 млн. лв. отиват за болници и психиатрии

30 млн. лв. допълнително ще разпредели здравното министерство на общински и областни болници и центрове за психиатрично здраве „с цел осигуряване на равнопоставен достъп на българското население до медицинска помощ”...

30 млн. лв. отиват за болници и психиатрии | StandartNews.com

30 млн. лв. допълнително ще разпредели здравното министерство на общински и областни болници и центрове за психиатрично здраве „с цел осигуряване на равнопоставен достъп на българското население до медицинска помощ”. Това обяви след заседанието на правителството ресорният министър Кирил Ананиев.

„Дейностите, които са им възложени да изпълняват извън здравното осигуряване, не са осигурени напълно с необходимия ресурс и, за да осъществяват своята дейност, трябва да бъдат подпомогнати, защото тази дейност е държавна отговорност”, подчерта той.

Става дума за спешната помощ, психиатричната помощ, консултативните прегледи на пациенти, преминали през спешно отделение и др.

18 млн. лв. ще отидат директно при болниците, 71 от които са в списъка с лечебни заведения, обслужващи труднодостъпни и отдалечени населени места. Ананиев подчерта, че във всички 171 субсидирани лечебни заведения ще има повишение на заплатите, като размерът ще се определя от ръководствата.

10 млн. лв. ще получат 41 лечебни заведения за спешна помощ.

2 млн. лв. ще бъдат дадени на 12-те центъра за психично здраве и на психиатричните отделения към общинските и областните болници. С друго постановление ще бъдат заделени още 10,5 млн. лв. за капиталови разходи.

Ананиев коментира и днешният протест на фармацевтите срещу системата за верификация на лекарствата и разходите, които аптеките трябва да правят за нея. „Наистина не мога да разбера защо е този протест”, призна той, като подчерта, че се действа по европейска директива и е имало достатъчно време за подготовка.

По думите му над 2100 аптеки са вече в системата, а на останалите не може да се помогне, защото европравилата не позволяват това. Здравният министър отбеляза, че става дума за разход, който всяка аптека би следвало да може да си позволи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай