30 лв. за меню по Коледните базари

С всеки изминал декемврийски ден градусът на настроението се повишава

30 лв. за меню по Коледните базари | StandartNews.com

Коледа! Любимият зимен празник на малки и големи. С всеки изминал декемврийски ден градусът на настроението се повишава. Като тинейджер често съм се възхищавал на светещите украси на столичния булевард "Витоша".

Къде да отидем с близки и роднини ли в навечерието на новата 2024 година ли? 

На Коледните базари. Там има лакомства за всички, музика, представления на откритите сцени и още куп привлекателни сувенири, които можете да закупите от отделните щандове. 

Греяно вино за 9 лв. в София

Стартова точка- площад "Славейков".  Атмосферата е наистина вълшебна. 

Тук приказната работилничка на Маги предлага собствено производство шоколад.  Бял, черен, кафяв,  с плодови вкусове, с ядки. След дегустацията, избирам своя фаворит - бял с шамфастък за 5 лв. 

Следващият павилион предлага т. нар. "коледни коминчета" - нещо като козунак в куха цилиндрична форма. В Чехия, Унгария и Германия те от години са емблема на Коледа.  Цената им е между 6 и 9 лв. 

На базара се предлагат и разнообразни барбекю изкушения - опушени наденички, дърпано свинско месо, ребра, пържени картофи. Ако решите да хапнете с чаша бира или сок за детето - едно меню ще ви струва поне 28-30 лв. 

Символът на такъв тип базари са напитките. Греяното вино например, варира от 6 до 9 лева, чаят с ром е 9 лева, топлият шоколад е 7 лева. Има дори и безалкохолно греяно вино.

За феновете на по-тежките питиета на базара са се погрижили и с разнообразни коктейли, като повечето от тях са с уиски. Те са  цена- от 12 до 14 лева.

 Голяма ароматизирана свещ пък можете да си закупите за 30 лв. На приемливи цени се предлагат още ръчно изработени накити от мъниста.

Подобни са цените на храните и напитките и на базара пред НДК. Тук може да се стоплите с капучино за 5 лв. Изборът на играчките за елхи е голям, като цените им варират между 5 и 15 лв. Сурови, солени и захаросани ядки, както и сушени плодове, струват между 2 и 8 лв. за 100 грама в зависимост от вида на продукта. 

Всеки, който желае да се снима с Дядо Коледа, може да си направи безплатно селфи с него.

 На традиционния немски Коледен базар вдясно от Народен театър "Иван Вазов" цените на сладките и солени изкушения са идентични.

Сами изберете къде да се почувствате празнично под светлините на елхите! 

На "Капана" в Пловдив ще  има благотворителни инициативи

Базарът в Града под тепетата е от 15 до 26 декември. В сърцето на града - срещу  часовника на пощата. Както всяка година на "Капана" ще се проведат куп благотворителни инициативи за добри каузи.

А Снежанка и Дядо Коледа ще раздават подаръци на децата!  

"Купи мече, спаси дете" с акция във Варна

Деца в нужда ще са в центъра на благотворителните инициативи в морската ни столица Варна. За поредна година Коледният базар там ще на бул. "Чаталджа".

Сто процента от печалбата на кампанията "Купи мече, спаси дете" ще бъде дарена на центровете за настаняване от семеен тип и към комплекс за социални услуги за деца и младежи във Варна.

В Бургас децата пишат писма на белобрадия старец 

Базарът в Бургас и тази година отвори врати на площад "Тройката". Още от 2 декември децата поставят в специална кутия писмата си с желания за подаръци от Дядо Коледа.

И тъй като е празник, вероятно всички ще се окажат послушни и наградени от добрия старец. На шейната с елените "За всекиго ще има по нещо от сърце".
 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай