24 май става Ден на българската писменост

На първо четене парламентът прие да се преименува празникът 24 май

24 май става Ден на българската писменост | StandartNews.com

Депутатите от ГЕРБ подкрепиха предложението на колегите си от Обединени патриоти 24 май да стане официален празник като Ден на българската писменост, просвета и култура. Промяната е залегнала в Кодекса на труда. Според ГЕРБ идеята за празника е получил обществената подкрепа.

"Той е безусловно приет от цялото българско общество", заяви Тома Биков в хода на дебатите.

Между първо и второ четене ГЕРБ ще искат диалог с всички партии, обществени организации и научни среди.

"Вие подкрепяте или не подкрепяте предложението на вашите коалиционни партньори", попита Драгомир Стойнев от БСП. Той предупреди, че между първо и второ четене ще мине достатъчно време, за да не станат факт промените. "В момента се играе една игра", подчерта социалистът.

Според него имало достатъчно време, за да се проведе нужният дебат по темата. Освен това БАН имали научно становище по въпроса.

"Надявам се, че този дебат ще се води с аргументи, а не с нападки", обяви Тома Биков и настоя да не се проваля и този празник.

На първо четене парламентът прие да се преименува празникът 24 май.

По предложение на Обединени патриоти депутатите записаха в Кодекса на труда празникът да бъде "Ден на българската писменост, просвета и култура".

Към момента празникът носи наименованието "Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост“.

Аргументът на историка, доц. Милен Михов от ВМРО, бе, че цялата държава и БАН отдавна са признали, че македонски език няма, а ние се отричаме от това с определението "славянска писменост". Писмеността е българска и това е исторически доказано, подчертаха вносителите.

Не бе приета обаче идеята на Юлиан Ангелов 15 август - Успение на Пресвета Богородица, да бъде официален празник в националния ни календар.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай