20% ръст на товарите отчита порт Варна след Нова година

20% ръст на товарите отчита порт Варна след Нова година | StandartNews.com

За 53 дни пристанището обработи над 18 400 контейнера
Над 12,5 млн. лв. ще инвестираме през 2015 г., казва Петър Сеферов

В какво състояние се намира "Пристанище Варна" ЕАД в началото на 2015 г.? Какви инвестиции планира портът и кои са най-неотложните му задачи за тази година? Защо се забави изместването на терминал "Варна изток" в Максуда и отварянето на Варна към морето? За отговор на тези и други актуални въпроси се обърнахме към новия изпълнителен директор на "Пристанище Варна" ЕАД Петър Сеферов, който пое дружеството преди месец. Сеферов е бивш дългогодишен генерален директор на ДП "Пристанищна инфраструктура" (ДППИ) и досегашен директор на терминал "Варна изток".

- Г-н Сеферов, в какво състояние заварихте "Пристанище Варна"?

- Към 31 декември 2014 г. вече знаехме, че физическите параметри на Бизнес плана на "Пристанище Варна" ЕАД са изпълнени с обработените около 10 млн. тона товари. Все още тече приключването на финансовата 2014 г. Като се има предвид, че аз бях директор на терминал "Варна изток" и съм участвал в разработването и изпълнението и на стария, и на новия Бизнес план, трябва да е ясно, че не мога да бъда изненадан от нещо неочаквано. В близките дни ще имам точните разчети по всички направления на дейността на дружеството.

Като цяло преобладават товарите за износ, около 65% от които са насипни. Специално за терминал "Варна изток" около 90% от товарите бяха насипни, а за "Варна запад" те бяха 55 на сто. През миналата година обемът на обработените контейнери надхвърля 132 600 TEU (б.а. - 20-футов еквивалент). Почти 1 млн. тона са обработените наливни товари, и то само в терминал "Варна запад". Над 700 хил. тона са генералните (б.а. - бройни) товари. За първи път в терминал "Варна изток" беше приложена нова технология за обработка на тръби с голям диаметър - за проекта "Южен поток". Макар и незначително количество, през 2014 г. бяха обработени и товари по технологията ро-ро (б.а. - превоз на тежки камиони с кораби).

Към 22 февруари 2015 г. през порт Варна са преминали над 1,39 млн. т товари, което е с 19,8% по-добър резултат към същата дата на 2014 г. От началото на годината са обработени над 18 400 TEU и 350 хил. тона зърно.

- Кои са най-неотложните задачи, с чието изпълнение се заемате на новата длъжност?

- Знаете, че пристанищната дейност е непрекъсната - 24 часа в денонощието, 7 дни седмично, 365 дни в годината. Като генерален директор на ДППИ познавах добре "Пристанище Варна", а като директор на терминал "Варна изток" съм участвал в процесите по планиране и реализиране на плановете. Последните години на търговското дружество са успешни и смятам този процес да продължи и занапред. С моето преназначаване се създадоха условия за издигане на вече утвърдени млади кадри, с необходимото специално образование и познаващи оперативната експлоатация. Заедно с новия Съвет на директорите, назначен от министъра на транспорта Ивайло Московски, преглеждаме представения в министерството нов Бизнес план. Бъдещата ни дейност ще е насочена към усъвършенстване на технологиите, подобряване на организацията и безопасността на труда. Началото на 2015 г. се характеризира с нови преговори с пристанищните клиенти. Очертаващият се ръст от около 20% на обработените товари ни дава голям оптимизъм.

- Какви инвестиции планирате до края 2015 г.?

- За да предлагаме качествени услуги е задължително да разполагаме с технически и технологически годна и безопасна пристанищна инфраструктура и техника. Известно е, че оперираме публична държавна собственост, като за инфраструктурата отговаря ДППИ, а за техниката - ние като оператор. В края на 2014 г. в МТИТС беше изпратен първият вариант на разработения Бизнес план съобразно очакванията ни за 2015 г. В него е заложено в пристанищна техника, съоръжения и пр. да инвестираме около 6,5 млн. лв. Ще вложим и около 6 млн. лв. в инфраструктурата, като в нея ще инвестира и ДППИ съобразно своите планове.

- Необходимо ли е изготвянето на дългосрочна стратегия за развитие на "Пристанище Варна"? Какво предвижда Генералният план на порта и какъв е срокът за изпълнението му?

- Знаете, че развитието на пристанищата става в съответствие с техните генерални планове, за които отговаря ДППИ. Като пристанищен оператор ние имаме строго определени задачи, които стриктно изпълняваме и те се развиват в годишните бизнес планове. За да се повиши товарооборотът, обръщаме внимание преди всичко на технологичното развитие и според възможностите закупуваме нова техника и поддържаме съществуващата. Наш приоритет е и постоянното подобряване на организацията на труда и безопасността на работата. Известно ни е какво съдържа Генералният план и съдействаме за неговото изпълнение, без да се намесваме в правомощията на ДППИ.

- Защо се забави т.нар. "отваряне на Варна към морето" чрез изместване на терминал "Варна изток" в канала и изграждането на нов интермодален терминал в Максуда?

- Както вече заявих, за развитието на пристанищната инфраструктура отговаря ДППИ. Ние също с интерес очакваме развитието на процесите, свързани с реализацията на проекта за изграждането на интермодален терминал, макар че в момента не участваме пряко в тях.

Досега "Пристанище Варна" ЕАД участва в разработването на задание за проектирането на Интермодален терминал "Варна" (ИМТ Варна), а негови експерти - в някои процедури по разработване на документация за конкурс за избор на проектант. В съответните процедури участваха и специалисти на МТИТС, НКЖИ и ДППИ.

Вече е подписан договорът за проектиране на новия ИМТ Варна. Това е ясен знак, че работата по проекта продължава, а "отварянето на Варна към морето" е част от реализацията на идеите, заложени в заданието за проекта за ИМТ Варна.

- Какви са плановете Ви за привличане на допълнителни, най-вече транзитни товаропотоци?

- Най-важното за привличането на нови товари е усъвършенстването на технологиите, подобряване на организацията на труда и комуникацията със съществуващите и бъдещите клиенти. Тези задачи се решават всеки ден на всички управленчески нива - от централното ръководство до стифадора на съответното корабно място.

- През "Пристанище Варна" се изнасят най-големи количества зърно. Планирате ли мерки за подобряване на зърнената кампания тази година?

- Действително зърнените товари са едни от емблематичните товари за нас и винаги сме се отнасяли с изключително внимание към тях. Ние преработихме изцяло технологичната карта, като внесохме някои усъвършенствания. Пристанищен терминал "Варна запад" все по-активно се намесва в обработката на този тип товари. В терминал "Варна изток" също се извършват подобрения, като се внедрява нов захват за товарене на зърно, базиращ се на преоборудван "open-top" контейнер с дистанционно управление на изсипването над корабния трюм. Искам да припомня, че от средата на 2014 г. специализираната машина за товарене на зърно вече е наша собственост. Надявам се, че тазгодишната зърнена кампания ще бъде още по-успешна от всички досегашни.

Позволявам си да припомня, че в България все още няма модерен пристанищен терминал, специализиран за износ на зърно. Такъв ще се изгради с реализацията на идеите, заложени в заданието за проекта на ИМТ "Варна".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай