20% от кокошките у нас под ножа

Причината е опасна болест

20% от кокошките у нас под ножа | StandartNews.com

Източник: БГНЕС

Само през последните 20 дни имаме 7 огнища на високопатогенна инфлуенца по птиците (ВПИП) в страната - едно в област Велико Търново, две в Пазарджик, едно в Хасково и три в Добрич.

Засегнати са 1 200 000 птици или 20% от всички носачки в страната. Това обяви заместник-министърът на земеделието и храните Деян Стратев на брифинг, последвал работна среща, на която бе обсъдена епизоотичната обстановка в страната и заповедта за забрана на провеждането на пазари за живи животни и животинска продукция.

По думите му тази ескалираща ситуация е наложила вземането на определени мерки чрез няколко заповеди.

Заместник-министърът призова всички собственици на птици да съобщават навременно, ако имат съмнения за заболяване в техните ферми, за да може бързо да се реагира и да бъдат взети съответните мерки. "Това е много важно, за да спрем инфекциозния процес", подчерта той и добави, че засегнатите птицевъди ще бъдат обезщетени.

На въпрос какъв бюджет е предвиден Стратев отговори, че планират парите да бъдат разделени на два транша - единият до края на годината, а другият в началото на следващата, тъй като се надяват да прекъснат инфекциозния процес в най-скоро време, и едва когато това стане, могат да предвидят каква ще бъде окончателната сума за плащане. "Към момента имаме определена сума от 12 млн. лева, но ако е необходимо, ще предвидим още", каза заместник-министърът.

Изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) Светлозар Патарински посочи, че заповедта за забрана на пазарите за живи животни и животински продукти към момента е доста рестриктивна, но с оглед предприетите мерки, очакванията им са до десетина дни поетапно да бъдат отхлабвани мерките, така че фермерите да могат да реализират своите животински продукти. "Идеята на тази заповед е преди всичко да елиминираме риска от разпространение на заразата, защото персоналът в птицевъдните обекти също е потенциален преносител на заразата", обясни той.

От вчера в заповедта има изменение и са разрешени рибата, рибните продукти и пчелният мед.

Председателят на Съюза на птицевъдите в България припомни, че продуктите от птиците са абсолютно безвредни – както месото, така и яйцата. Той подчерта, че от регистрираните огнища продукти не са допуснати до търговската мрежа.

"Проблемът за разпространението на птичи грип стои от доста време и не е изолиран случай в България. Истината е, че повече от 15 години чакаме прогрес в науката, за да имаме адекватния отговор", обясни Гълъбов. Той допълни, че от октомври след поискана дерогация във Франция започнаха ваксинации и засега резултатите са оптимистични. Според него не е далеч времето, когато поетапно всички страни ще последват нейния пример. В момента такива мерки се подготвят в Нидерландия.

"България също не е закъсняла с адекватни мерки - в момента обмисляме кога, как и с какви ваксини бихме могли да започнем", коментира председателят на Съюза на птицевъдите в България.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай