2 юни! Поклон пред подвига на Ботев и героите на свободата

Точно в 12 ч. сигнал на сирени ще призове за общонационална почит към загиналите

2 юни! Поклон пред подвига на Ботев и героите на свободата | StandartNews.com

На 2 юни България се прекланя пред подвига на Христо Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. Точно в 12 ч. сигнал на сирени ще призове за общонационална почит към паметта и подвига на Ботев и героите от национално освободителните борби.

Денят на Ботев ще бъде честван в цялата страна.

Министър-председателят Кирил Петков ще участва от 11:00 ч. в поклонението на връх Околчица, съобщиха от пресслужбата на кабинета. Премиерът ще поздрави и участниците в Националния туристически поход “Козлодуй-Околчица“

В София в 11:30 ч. пред бюст-паметника на Христо Ботев в Борисовата градина Националната гвардейска част ще участва в тържествена церемония в памет на Христо Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България.

От 12:00 ч. пред сградата на Администрацията на Президента на Република България ще се извърши тържествена смяна на почетния гвардейски караул.

Денят ще бъде отбелязан с тържествена проверка (заря) в Елин Пелин, Казанлък, Павел баня и в с. Скравена, община Ботевград. В ритуалите ще участват военнослужещи от 38-и батальон за ядрена, химическа, биологична защита и екология - Мусачево, 61-а механизирана бригада - Карлово, 10-и механизиран батальон - Враца, военният духов оркестър на  61-а механизирана бригада и Представителният военен духов оркестър на Сухопътните войски.

С военни ритуали по поднасяне на венци и цветя военнослужещите от Сухопътните войски ще отбележат годишнината от гибелта на Христо Ботев и ще отдадат воински почести в памет на загиналите за Родината в Стара Загора, Хасково, Плевен, Димитровград, Калофер, Асеновград, Белене, Свищов, Смолян, Шумен, Благоевград, Сливен, Горна Оряховица, Русе и в с. Ценово - община Чирпан.

Във всенародното поклонение на връх Околчица от 11:00 ч. ще се включат военнослужещи от 10-и механизиран батальон-Враца.

В паметния ден от 10:30 ч. представителни части на Военновъздушните сили и на Съвместното командване на специалните операции ще отдадат воински почести пред паметника на Христо Ботев в градската градина „Цар Симеон“ в Пловдив.

Военнослужещи от Военноморските сили ще положат венци и цветя пред бюст-паметника на Христо Ботев в „Алеята на възрожденската памет“ в Морската градина във Варна. В тържествения ритуал ще участват почетен караул от Висшето военноморско училище  „Н. Й. Вапцаров“, Представителният духов оркестър на ВМС и командирите на военни формирования от гарнизона.

Военни почести в памет на великия поет и революционер ще отдадат и военнослужещи от Флотилия бойни и спомагателни кораби в Бургас. Те ще положат венци и цветя  пред бюст-паметника на Христо Ботев в Морската градина. В тържествения ритуал ще участват командирите на военни формирования от гарнизона.

За първи път денят е честван през 1884 г. във Враца и Пловдив. Официално се отбелязва от 1901 г., когато на тържествата на връх Вола присъстват Ботеви четници. С Решение на Министерския  съвет от 31 май 1993 г. 2 юни е обявен за Ден на Ботев и на загиналите за свободата на България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай