1,6 млн. лв. инвестирани в общинските болници

1,6 млн. лв. инвестирани в общинските болници | StandartNews.com

Около 1,6 млн. лева са инвестициите в общинските болници и поликлиниките от бюджета на Столична община и приватизационния фонд. Това обяви кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя извърши проверка на ремонта и модернизацията в Неврологично отделение на Първа МБАЛ-София ЕАД. В реконструкцията общината е вложила 350 хил. лв. "Това е една от общинските болници, за която ние ясно казахме, че ще направим всичко възможно да оздравяваме и защитаваме, защото София се нуждае от своите общински болници", заяви Фандъкова. Тя подчерта, че в болничното отделение работят едни от най-добрите специалисти. "Това е добрият модел - болница, която работи добре, да отдели от своя ресурс и ние да добавим. Тогава ефектът е много по-голям. Освен цялостен ремонт на отделението болницата успя да направи и ремонт на покрива". Очакват се още над 1 млн. лв. инвестиции в общинските болници по различните програми. "Средно до около 8 млн. лв. отделяме за дофинансиране на общинските болници, за дейности извън Здравната каса", заяви Фандъкова. Според нея общинското здравеопазване има своето място в големия град. "То се основава на добрите специалисти, затова искам да благодаря на всички, които работят с пациентите и градят доверието в болницата", посочи тя, като поздрави всички лекари.

Правят научен институт към МУ - Плевен

Министерството на образованието и науката ще предложи на Министерски съвет да одобри искането за откриване на Научноизследователски институт в Медицински университет - Плевен, съобщиха от просветното ведомство. Предвижда се структурата на института да включва научните сектори "Медицина", "Фармация", "Обществено здраве", "Здравни грижи" и "Диагностични и социални дейности", секторите "Докторанти" и "Студентско научно творчество", Библиотека, Издателски център и научно списание на Медицинския университет - Плевен. Институтът ще бъде научно звено, в което ще се концентрират съвременна апаратура и оборудване, финансови средства и научен потенциал.

Хеликоптер "Блек Хоук" кацна в Сливен

Медицински хеликоптер на американската армия "Блек Хоук" кацна в Сливен. Преди това вертолетът направи обход на ниска височина над града. "Това е част от учението на база Ново село. Тренира се транспортиране на ранени военнослужещи до лечебно заведение", заяви пред "Стандарт" подполковник д-р Илиян Комитов, началник на военната болница в Сливен. Многонационалната съвместна подготовка "PLATINUM LION 16 - 4" на "Черноморски ротационни сили 16.1" ("BLACK SEA ROTATIONAL FORCE 16.1") започна на полигон "Ново село" и ще продължи до 16 юли. Участват военнослужещи от Българската армия, Морската пехота на САЩ, Въоръжените сили на Великобритания, Румъния, Сърбия, Словения, Молдова и Гърция.

МБАЛ-Бургас стана университетска болница

МБАЛ-Бургас вече е университетска болница. Новият статут бе даден, след като Министерският съвет гласува предложението на министъра на здравеопазването д-р Петър Москов. Бургаската болница ще си сътрудничи активно със Софийски университет "Св. Климент Охридски", като ще продължи да предоставя възможност за следдипломна квалификация на АГ лекари, специализанти по анестезиология и интензивно лечение, вътрешни болести, ендокринология и болести на обмяната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай