15 плажа без пари

Очакват чартърните полети да се възстановят след 15 юни

15 плажа без пари | StandartNews.com
  • От 1 юни ще пътуваме до съседните страни без карантина, но със здравна декларация
  • Очакват чартърните полети да се възстановят след 15 юни

Поне 15 плажа по морето ни ще предлагат шезлонги и чадъри без пари. По другите цените ще бъдат намалени с минимум 50%. До 25 май концесионерите трябва да представят своите разчети, а министерството на туризма ще публикува всички цени на плажовете в специално приложение. Таксата е според чадърите и шезлонгите - ако те поевтинеят с 50%, стопанинът на плажа ще плати само половината от дължимия наем, съобщиха от министерството на туризма.
Първите плажове вече обявиха условията си. В Крайморие искат по 5 лева на шезлонг и още толкова за чадър. В комплекта безплатно влизат маса и шалте, съобщи концесионерът на плажната ивица Николай Димитров.
Чадърите са на 5 метра един от друг, като разстоянието между летовниците ще е 2 метра, за да се спазят изискванията за безопасност.
Тъй като в последните няколко дни времето е много топло, на плажа в Крайморие вече дойдоха и първите летуващи, като е осигурена и двойка спасители, съобщи "Грамофона.нюз".
От 1 юни да се отворят границите между България, Сърбия, Румъния и Гърция без карантина. За това се споразумяха премиерът Бойко Борисов и лидерите на съседните страни.
Първоначално това ще важи за бизнес пътувания и посещение на роднини.
"Предложихме да се пътува не само по бизнес, но и с цел туризъм. Тепърва ще се уточняват детайлите", обясни министърът на туризма Николина Ангелкова
„Когато отворим границите за влизане без карантина на туристи, е нормално да направим следващата стъпка за ресторантите. В момента работим за отварянето им изцяло, т.е. и на закритите части“, каза още тя пред Нова тв.
Българската страна е предложила да се пътува само с декларация, за да не се създават допълнителни усложнения.
Формулярът, който ще се попълва на границите,  ще включва само трите имена, „нямам симптоми“, „не съм под карантина“ „запознат съм с епидемичната обстановка в съответната страна“, „пътувам на собствен риск“, както и телефон за контакт.
Ангелкова посочи, че вътрешният туризъм е номер 1 в стратегията за развитие на сектора и отново призова българите да изберат родното море
"Това, което е изключително важно за нас, е вътрешният пазар и ние, българите, да изберем България за своята лятна почивка. На следващо място са възможностите за пътуване между съседните на България страни. Водят се интензивни разговори с държави, които са със сходна епидемична обстановка, за да може от 15 юни да се възобновят и чартърните полети", обяви Ангелкова.
Големите туроператори също потвърждават, че след средата на следващия месец няма анулирани чартъри, които са били резервирани за България, посочи министърът.
По думите й, предимството на страната ни е ниският ръст на заразени с коронавирус. "И в германската, и в английската преса, както и навсякъде в Европа, това се дава като предимство при избора на България като туристическа дестинация", допълни Ангелкова.
Тя обясни и как ще се действа, ако в хотела има заразен с коронавирус. „Болният ще се изолира, няма да се слага под карантина целия хотел. Чуждестранният турист, който пристига в България, трябва да декларира, че е запознат с епидемичната обстановка в страната, че е на свой риск тук и ще поеме разноските за лечението си, като  използва застраховката си“, заяви министърът.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай