Неделя,

15-годишен ученик от Родопите влезе в "30 под 30" на Форбс

От: Стандарт -
15-годишен ученик от Родопите влезе в "30 под 30" на Форбс
A
A
A

15-годишният Радостин Чолаков от родопското село Барутин е най-младият българин, попаднал в престижната класация на списание "Форбс" - "Топ 30 под 30".

Десетокласникът от пловдивската математическа гимназия създава софтуер, който озвучава учебници и прави граматичен и синтактичен анализ на български. Радостин обясни пред bTV, че софтуерът има за цел да подобри поддръжката на българския език в интернет пространството като предоставя лингвистичи инструменти за обработка на езика.

Кликни на учебника!

"Изкуствен интелект за българския език - това е най-престижното нещо в момента", добави учителят по информатика от ОМГ "Акад. Кирил Попов" - Пловдив Мария Василева. 

"Това беше нещо като магия - много интересно ми беше как се пишат кодове, числа и се получават интересни приложения", добави Радостин.

Днес младият програмист е в годишната класация на "Форбс" - "Топ 30 под 30" за водещите млади лидери, изобретатели и предприемачи на възраст до 30 години в Европа.

"Наистина ме вдъхновява. Това е една доста висока оценка", каза още той.

Сега Радостин разработва нова платформа, при която се опитва с помощта на изкуствен интелект да предвижда как ще се движат криптопазарите напред. Ученикът мечтае да създаде собствена софтуерна компания и да изгражда продукти, полезни за хората.

Тагове:

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички