Кликни на учебника!

Ученикът от Математическата в Пловдив даде глас на всички учебници от първи до четвърти клас

Кликни на учебника! | StandartNews.com
  • Радостин накара читанката да проговори
  • Ученикът от Математическата в Пловдив даде глас на всички учебници от първи до четвърти  клас

 

Читанката вече говори онлайн благодарение на един ученик от Математическата гимназия в Пловдив. Името на героя на образователния локдаун е Радостин Чолаков, ученик от 10 клас в Математическата гимназия в Пловдив.Той опитал да използва принудителната изолация, като направи иноватовативен софтуер, свързан с обучението на по-малките от него. По този начин имаме компютърен прочит не само на учебниците по литература, а и по математика, родинознание, околен свят, човекът и природата, човекът и обществото.

Текстовете на уроците и задачите са озвучени от компютърен глас с подходящо темпо и дикция, така че хлапетата да разберат всичко и да могат да решават задачи или да изпълняват диктовки. Всичко това е направено от професионален диктор. Така учителят вече може да каже не просто "Отворете учебника", а направо "Кликнете на учебника", смята Радостин. А и, както виждаме, от това все повече има полза.

Така най-малките ученици ще търсят по-рядко помощ от родителите си по време на дистанционното обучение, казват от издателство "Просвета", които са приели и  издали иновацията на Радо за всички деца от първи до четвърти клас. Ако не разбираш нещо, учебникът сам ще ти го поясни. Нищо чудно в скоро време учителят дори да не ти потрябва.

Радостин се занимава с програмиране от ранна възраст и вече има редица награди, както и множество успешни проекти. Когато момчето предложило своя електронен гласов вариант на буквара и читанката, издателите и за миг не се поколебали. "Искаме да е лесно на децата, а и на техните семейства. Затова голяма част от електронните ни учебници за начален етап вече разполагат с т.нар. компютърен прочит. Ако вашето дете е в 1. клас и се затруднява да разчете условието на задачата, учебникът ще му го прочете сам и това става, като просто се натисне един бутон", обяснява Владимир Кръстев, директор на "Просвета Либри".

"Онлайн часовете са съкратени и децата нямат достатъчно време, за да наваксат със знанията. Най-често дори не успяват да видят какви задачи са им поставени, особено ако това става в рамките на 20 минути. Много често се налага да се викат родителите, а понякога и бабите, и дядовците, които не могат да дадат достатъчно ясни обяснения", казват издателите. "Благодарение на съвместната ни работа с Радостин, новата функция ще бъде в помощ не само на първокласниците, но и на учениците от 2., 3. и 4. клас, които четат по-бавно. Ще спести доста време както на тях самите, така и на родителите им, което е нашата основна цел", допълват от издателството. Озвучените страници, направени от Радо, са изключително подходящи и за деца с увредено зрение, които по друг начин начин не биха се справили със задачите. Иновацията вече спечели и международни награди, обясняват менторите на момчето от "Просвета". Въпреки че подобни програми е имало и преди, предимството е в гъвкавия софтуер и удобството дори за най-малките.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай