147 години безсмъртие на Ботев, сирените вият в цяла България

Отбелязваме Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България

147 години безсмъртие на Ботев, сирените вият в цяла България | StandartNews.com

Както всяка година на 2 юни отбелязваме Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България.

В 12:00 ч. сирените в цялата страна ще се включат за две минути в памет на революционера и всички, дали живота си за свободата на Родината, съобщиха от МВР. Тогава пешеходците и пътните превозни средства в населените места, с изключение на влаковете, следва да спрат и да останат на място, за да отдадат почит на героите.

Денят на Ботев ще бъде честван в цялата страна.

Служебният министър-председател Гълъб Донев ще участва във всенародното поклонение на връх Околчица по повод отбелязването на Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. Премиерът ще приеме почетния караул в подножието на върха, след което ще произнесе слово и ще поднесе венец пред паметника на връх „Околчица“.

Всенародно поклонение с молебен и възпоменателен митинг ще започне в 11:00. В него ще се включат и походниците, преминали по 120-километровото трасе от Козлодуй до върха, за да отдадат почит на Христо Ботев и неговата чета. Възпоменателният митинг ще започне с молебен за България, отслужен от Врачанския митрополит Григорий. По традиция ръководителят на националния поход Евгени Филипов ще рапортува пред министър-председателя и председателя на Ботевския организационен комитет и кмет на Враца Калин Каменов. Тържеството ще завърши с поднасяне на венци пред белокаменния кръст, а сирените ще известят триминутно всенародното преклонение пред паметта на Христо Ботев, неговите четници и на загиналите за свободата на България.

От 11:30 ч. пред бюст-паметника на Христо Ботев в Борисовата градина в София ще се проведе тържествена церемония, посветена на 147-ата годишнина от гибелта на революционера и в памет на героите, загинали за свободата и независимостта на България, съобщиха от Столичната община. В програмата ще участват Гвардейският представителен духов оркестър, мъжки вокален ансамбъл „България“ с диригент Валентин Бобевски и актьорът Христо Чешмеджиев.

От 11:00 ч. на паметника на Васил Левски на бул. „Васил Левски“ в столицата ученици ще четат стихотворения от сборника „Песни и стихотворения от Ботьова и Стамболова“.

С различни прояви в страната представители на военните подразделения на Българската армия ще почетат паметта на поета – революционер Христо Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. Това съобщиха от Министерството на отбраната.

Традиционното всенародно поклонение пред паметника на Христо Ботев ще се проведе днес на връх Околчица.

В него ще участват военнослужещи от Бригадното командване - Благоевград и Представителният духов оркестър на Сухопътните войски. 

Тържествени проверки-заря ще се проведат в няколко населени места: в село Скравена, Община Ботевград, ще се включат военнослужещи от Бригадното командване - Благоевград и Представителния военен духов оркестър на Сухопътните войски; в Павел баня ще участват военнослужещи от 61-ва механизирана бригада – Карлово; в Елин Пелин военнослужещи от 38-ми батальон за ЯХБЗиЕ – Мусачево и от военно формирование 28 860 – Горна Малина ще се включат в тържествената проверка; в Първомай ще участват представителен блок от Съвместното командване на специалните операции (СКСО).

В общоградски прояви и поклонения и в ритуали по поднасяне на венци и цветя пред паметниците на поета-революционер Христо Ботев участват военнослужещи от Сухопътните войски, Военновъздушните сили, Военноморските сили, СКСО, Съвместното командване на силите, както и курсанти от Националния военен университет „Васил Левски“ (във Велико Търново и Шумен) и Висшето военновъздушно училище „Г. Бенковски“ (в Плевен).

Денят на Христо Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България се отбелязва за първи път през 1884 г. във Враца и Пловдив, посочва информация на отдел „Справочна“ на БТА. Официално се отбелязва от 1901 г., когато на тържествата на връх Вола присъстват Ботеви четници. От 1953 г. до 1988 г. се чества като Ден на Ботев и на загиналите в борбата против турското робство, капитализма и фашизма и в Отечествената война, от 1988 г. до 1990 г. - като Ден на Ботев и на загиналите за национално и социално освобождение на България, от 1991 г. до 1993 г. - като Ден на Ботев и на загиналите за свободата на България.

С Решение на Министерския  съвет от 31 май 1993 г. 2 юни е обявен за Ден на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България.

Всяка година на 2 юни в 12:00 ч. от 1948 г. насам, се отдава почит към паметта на загиналите за свободата и независимостта на България с едноминутно мълчание, вой на сирени и звън на камбани в продължение на две минути.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай