146 години от Шипченската епопея!

президентът Радев ще приеме строя на представителните роти от Националната гвардейска част

146 години от Шипченската епопея! | StandartNews.com

В днешния съботен ден честваме 146 години от Шипченската епопея -  решителните сражения, определили изхода на Руско-турската освободителна война.

Епичните битки се водят на най-високите точки на Шипченския проход – връх Свети Никола (днес връх Столетов), връх Шипка и Орлово гнездо от 21 до 23 август 1877 г. между войските на Сюлейман паша и руско-българския отряд на ген. Н. Г. Столетов.

Задачата на малобройния руско-български отряд под командването на ген. Н.Г. Столетов, наброяващ около 7 500 души е да спре превъзхождащата я по численост армия на Сюлейман паша (около 27 000 души и резерв от 10 000), да не ѝ позволи да премине Балкана и да се съедини с турските части в Североизточна България в помощ на обсадената в Плевен армия на Осман паша.

Удържането на Шипченския проход през август 1877г. поставя успешното начало за продължилата и по-нататък отбрана на прохода.

Заради тържествата днес движението в района ще бъде ограничено за транзитно преминаващите автомобили. Алтернативният маршрут е през Прохода на републиката. Ще бъдат пропускани само участниците в събитието и официалните гости. А сред тях основен гост е президентът Румен Радев, защото националното честване се провежда под патронажа на държавния глава.

В 11 часа на връх Шипка президентът Радев ще приеме строя на представителните роти от Националната гвардейска част, след което ще бъде отслужена заупокойна молитва. Очаква се и слово на президента по случай годишнината. Държавният глава ще поднесе венец пред Паметника на свободата и ще отдаде почит пред паметта на загиналите за Освобождението на България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай