1385 заболяха от рак за година в Пиринско

1385 заболяха от рак за година в Пиринско | StandartNews.com

Благоевград. 10 063 пациенти с онкологични заболявания са регистрирани в СБАЛО „Св. Мина" - Благоевград през 2014 г. От тях диагностицираните за първи път през миналата година са 1385 души. Това стана ясно на пресконференция в здравното заведение. Най-често става въпрос за ракови образования на кожата. 260 души с това заболяване са регистрирани в болницата през миналата година, каза управителят на болничното заведение доктор Георги Георгиев. Следват заболяванията на бял дроб, храносмилателна система, млечна жлеза, женска полова система и простата. През стационара през 2014 г. са преминали 6215 пациенти за лечение. От сряда до петък в СБАЛО се провеждат безплатни прегледи за рак на маточната шийка. Много пациенти са се записали, не са останали свободни часове и за трите дни.

„Това е само началото на серия от профилактични прегледи, които ние ще правим. Тези инициативи ще са част от нашата политика – да дадем възможност на пациентите да следят своето здравословно състояние", каза още д-р Георгиев.

Необходимо е обаче оборудване на болницата с още по-съвременна апаратура за диагностика и лечение, съпоставима със световните стандарти в областта на онкологията. Миналата година тук заработи отделение по лъчелечение. След отварянето на новите оперативни програми лечебното заведение да кандидатства с проект за доизграждане на материалната база и оборудване с още апаратура, спомагаща за лечението на онкологичните заболявания.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай