1/3 от пенсиите в Силистра - инвалидни

Проверките за фалшиви ТЕЛК-ове в страната продължават

1/3 от пенсиите в Силистра - инвалидни | StandartNews.com

28% от всички пенсии в Силистра са инвалидни. Това разкри зам.-главният прокурор Иван Гешев в интервю за БНР по повод започналите проверки за фалшиви ТЕЛК-ове в страната. Гешев потвърди, че проверката е възложена лично от премиера Бойко Борисов на главния прокурор Сотир Цацаров, който се разпоредил за нея да отговаря Гешев. Проверката се извършва съвместно с НОИ.

Обобщихме и продължаваме да обобщаваме стари случаи. Констатираха се интересни неща –  като тези в Силистра. В резултат на анализите започнаха действия в няколко областни града – Разград, Силистра, Перник, Габрово, където процентът на тези пенсии е най-голям. Варира между 18 и 28 процента, което, без да съм изследвал темата, съм сигурен, че ни прави първенци в Европа, коментира Гешев. Той съобщи, че вече са разпитани над 200 души.

„В резултат на това ситуацията е, че поне 70% от тези хора не знаят от какво са болни, не знаят дали са ходили на ТЕЛК, не знаят дали са хоспитализирани, не знаят колко лекари има в съответната комисия. Както казах и вчера, положението е трагично”, заяви зам.-главният прокурор. И допълни: „Трагично е, защото от бюджета за тези пенсии се изплащат 1,7 милиарда лева. Но всяка такава пенсия води към себе си още няколко неща – поне 39 социални придобивки, за които се плащат още 600 милиона и примерно хоспитализации, за които за голяма част се оказва, че са фиктивни. Паралелно върви източване на Здравната каса, което никой не може да сметне. Така че без претенция за идеална точност – едни стотици милиони отиват в пясъка, а не при хората, които имат нужда”.

Гешев обясни, че има различни схеми за фалшивите ТЕЛК-ове, при това са различни в различните райони. В Силистра, например имало, посредници, които обикаляли по къщите и предлагали срещу 600 лева да осигурят инвалидни пенсии.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай