11 работници са носители на стафилокок в Сливен

11 работници са носители на стафилокок в Сливен | StandartNews.com

Сливен. 11 от изследваните 26 работници на фирмата за кетъринг в Сливен, са дали положителна реакция на стафилокок. Това съобщи пред "Стандарт" д-р Пламен Пенчев, директор на Агенцията по храните в Сливен. "Излязоха и резултатите от хляба. Оказа се, че и там има открити стафилококи и ешерихия коли", заяви д-р Пенчев.

Създали сме екип за работа с други институции. В момента основната тежест се поема от районната здравна инспекция в Сливен, каза Пенчев. Според него фирмата може да бъде глобена с 4000 лева по Закона за храните. Размерът на наказанието е такъв заради нарушение на същата фирма от миналата година. Тогава в соковете, предлагани на деца, бяха открити оцветители, каза директорът на областната дирекция по безопасност на храните в Сливен. Всички работници и служители във фирма "Кей енд Ви" да минат през задължителен медицински преглед при своя личен лекар. При констатиране на заболявания, на кожа, на горни дихателни пътища или други да бъдат изпратени при специалист. Те ще могат да започнат работа само при заверени здравни книжки, съобщиха за "Стандарт" от РЗИ-Сливен.

Стафилококите са група бактерии, които водят до различни заболявания в зависимост от мястото на инфектираните тъкани.

Наименованието им идва от гръцките думи staphyle и kokkos, които точно описват как тези бактерии, изглеждат под микроскоп – като грозд.

Стафилококовите инфекции, независимо колко сериозни изглеждат, изискват терапия, тъй като водят до задълбочаване на болестния процес и се приемат за потенциално опасни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай