1100 снегорина се борят с преспите. Министър проговори за пътищата

Има пари, каза Андрей Цеков

1100 снегорина се борят с преспите. Министър проговори за пътищата | StandartNews.com

Има достатъчно ресурс от страна на компаниите. За всяка област има сключени договори за зимно поддържане на пътищата. В последното денонощие над 1100 снегопочистващи машини са били на разположение. Общият брой, който може да бъде мобилизиран, е над 2000. Това заяви пред БНР министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков и уточни:

"Има действащи договори, удължено е действието им до края на зимния сезон, така че правният спор, който съществува по начина, по който следва да бъдат възлагани тези поръчки (за почистването на пътищата - б.р.), по никакъв начин няма отношение към готовността ни и към осъществяването на зимното поддържане на пътищата. Има кой да чисти. ... Преди около месец бяха удължени всички договори, за да бъде обезпечено зимното поддържане".

В предаването ''Неделя 150'' министър Цеков коментира и Бюджет 2024, като подчерта, че разликата в план-сметката на държавата сега е, че проектите на всяко едно министерство за капиталови инвестиции са посочени по именно в списъка на бюджета:

"Това е едно начало на истинско капиталово бюджетиране, което да бъде правено на проектна база и когато законодателният орган приема бюджета, да идентифицира точните приоритетни проекти".

Той изтъкна, че през 20-те години до 2020-а разпределението на средствата за общините е правено без правила, като с постановления на министерства или на правителството са отделяни и предоставяни пари на точно определени общини, а "другите общини дори не са разбирали, че се е случвало такова финансиране на техни колеги".

Опитваме се да въведем ред при разпределянето на средствата за общините, заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството.

"Условието към всички общини беше да имат висока проектна готовност. Парите никога не са били проблем. Проблем винаги са били планирането и изпълнението", уточни Андрей Цеков и посочи, че годишно общините са успявали да изпълнят проекти за около 400-500 млн. лева годишно, а в момента са подадени проекти за над 2 млрд. лева с тригодишен хоризонт.

"Всички средства за капиталови разходи са заложени в централния бюджет и всяко едно ведомство и всяка една община ще може реално да се конкурира за усвояването на тези средства. Надявам се този подход да даде възможност да усвояваме значително по-голяма част от капиталовата програма, тъй като чрез капиталовото строителство икономиката расте".

Според министър Цеков лошото планиране е причина за неусвояването на планирани средства.

"Големи аванси са платени по "Хемус", но пътят на тези пари трябва да го търсят други органи, не МРРБ. Дотам трябва да ни заведе прокуратурата. Ако искат да отговорят на тези въпрос, ще го направят, ако не искат, за съжаление държавата няма орган, който да ги накара да направят това", коментира регионалният министър във връзка със строителството на АМ "Хемус" и подчерта, че 2019-2020 е било възлагано строителството ѝ, без да има проекти:

"Факт е, че 2023 г. компаниите, които извършват строителството, декларират невъзможност да работят при цените, на които са сключени договорите. Това не типично само за магистрала "Хемус". Строителството на магистралата може да тръгне усилено в момента, когато бъде намерено законодателно решение, което да позволи да се прилага методика към инхаус договорите, тогава ще може да се възобнови строителството. В рамките на 2023 г. формално е работено по лотовете. С изключение на лотове 2 и 3, по които сега ще получим нови сертификати за около 20 млн. лева. Това е темп на работа, който изобщо не е достатъчен".

Той изрази надежда с началото на новия строителен сезон, който започва след зимата, ще може да се работи по всички 5 магистрали, които в момента се строят.

Министър Цеков съобщи, че пробите от пътни участъци, които са все още в изпитателен срок, показват, че в около 50% от проверените пътни участъци има недостатъци, т.е. изпълнението не отговаря на това, което е било по проект. Изпълнителите са уведомени и са започнали работа по отстраняване на тези недостатъци.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай