10 задържани след протеста в Габрово, полицията остава

Намериха 4 бокса, 2 ножа, две метални палки и 120 пиратки

10 задържани след протеста в Габрово, полицията остава | StandartNews.com
  • Намериха 4 бокса, 2 ножа, две метални палки и 120 пиратки

10 души с ножове, боксове и метални палки са били задържани в Габрово преди най-масовия протест в събота, съобщи на брифинг шефът на жандармерията старши комисар Красимир Добрев. Мъжете са били хванати при проверките на КПП-тата към пл. "Възраждане" в града.

"Намерихме 4 бокса, 2 ножа и две метални палки. Някои лица бяха и без документи за самоличност. Обясняват, че носят предметите за лична защита, но това може би са лица, които търсят провокация", заяви комисар Добрев и посочи, че те са граждани на Габрово, като част от тях са криминално проявени за хулигански прояви. На нарушителите са съставени актове за административно нарушение и по-късно са освободени. Задържани са и 120 пиротехнически изделия.

ВИЖ ОЩЕ: Полицейското присъствие в Габрово остава

„Жандармерията и полицията ще останат в Габрово, докато е необходимо, докато обстановката се нормализира. Уверявам гражданите, че ситуацията ще бъде контролирана и няма да допуснем сериозни нарушения на обществения ред“, подчерта комисар Добрев.

Съботният протест в Габрово бе най-масов. Според органите на реда в него са се включили около 2000 жители, като по време на провеждането му не е имало задържани. „Оценяваме протеста като мирен, спазваше се обществения ред. Дори когато шествието се беше насочило към една ромска къща, там бяхме изградили кордони с цел да не ескалира напрежението. Част от протестиращите започнаха да скандират, че трябва да преминат през кордона, но тези лица ги оценяваме по-скоро като такива, които биха искали да направят някаква провокация. Благодаря на болшинството граждани на Габрово, които показаха толерантност. Ние за втори път свалихме каските и щитовете и в знак на солидарност дори едно момиче подари цвете на жандармерист“, коментира комисар Добрев, цитиран от „Фокус”. Малка част от участниците в протеста са били от други градове, не са пристигали организирани групи. По време на шествието не е имало хулигански прояви, нито унищожено имущество.

За втора поредна вечер жандармерията свали каски и щитове пред демонстрантите и в знак на толерантност облече жълти жилетки с надпис „Антиконфликт”. Органите на реда направиха плътен кордон пред подхода към улица "Батак", където има ромски къщи. "Бяхме разположили полицаи антиконфликт без шлемове и при нарочна заповед жандармеристите свалиха щитове и каски. Това беше посрещнато с одобрение, дори получихме цветя", каза комисар Добрев.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай