Златен медал за българче от олимпиадата по химия в Париж

Дванадесетокласникът от Езикова гимназия Пловдив Евгени Стателов спечели златен медал на 51-вата Международна олимпиада по химия в Париж

Златен медал за българче от олимпиадата по химия в Париж | StandartNews.com

Дванадесетокласникът от Езикова гимназия Пловдив Евгени Стателов спечели златен медал на 51-вата Международна олимпиада по химия в Париж. Пловдивчанинът и съотборниците му Камен Петров (12 клас, НПМГ София), Дамян Францов (11 клас, СМГ) и Михаил Паскалев (12 клас, НПМГ София) се състезаваха за отличия срещу талантливи химици от 80 държави по цял свят. Равносметката от участието на българските младежи е 1 златен, 1 сребърен и 2 бронзови медала.

Престижното състезание традиционно се състои от две 5-часови части: теоретична и лабораторно-практическа. От 2013 г. насам българският отбор се подготвя във високотехнологична и модерна олимпийска лаборатория по химия, създадена със средства от Фондация „Америка за България“.

МОХ се провежда за първи път през 1968 г., а България е редовен участник още от следващата 1969 г. в Чехословакия. Участниците в българския национален отбор са четирима на брой и се избират сред най-добре класираните участници на Националния кръг на олимпиадата по химия и опазване на околната среда. България е домакин на олимпиадата през 1971 г. и 1982 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай