Възрастни учители отказват да стъпят в клас

Маските в клас ще са задължителни за всички - от шестгодишните до абитуриентите

Възрастни учители отказват да стъпят в клас | StandartNews.com

* Маските в клас ще са задължителни за всички - от шестгодишните до абитуриентите

* Първолаците без тържество на 15.09.

Началото на учебната 2021/2022 г. със сигурност ще бъде по-различно от всичко, което сме виждали досега.

Заради евентуалната възможност учебната година да започне присъствено за някои класове, учители са обявили, че са готови да напуснат. Това се предимно преназначени пенсионери на места, за които няма желаещи преподаватели, както и хора в предпенсионна възраст, които са на мнение, че е по-добре да пазят здравето си, отколкото да влизат в контакт с много хора, които евентуално биха могли да ги разболеят.

За първи път от години няма такава висока готовност учители, които излизат в пенсия, да останат преназначени на предишните си места. В момента в страната се търсят 1500 учители, а в столицата - около 200. Най-дефицитни са началните учители, които изнесоха върху себе си стреса да преподават азбуката дистанционно, както и такива в предучилищна възраст.  

За първи път първолаците може да не посрещнат тържествено първия учебен ден в двора на училището със своите родители, баби и дядовци, да не видят вдигането на знамето и да не чуят химна. Традицията за първия учебен ден ще бъде отменена, ако пикът на заразата от Ковид-19 се окаже прекалено голям и градът, където се намира школото, е в червена зона.

"Подготвяме няколко сценария за откриване на годината. Имаме три нови випуска - първи, пети и осми клас, с които бихме провели откриване на годината. Но ако сме в червена зона, не виждаме смисъл да доведем децата на първия учебен ден, когато евентуално могат да се заразят, а след това да ги оставим да учат дистанционно", казва Диян Стаматов, директор на 119-то училище в столицата. 

"Министерството ни препоръча да отложим откриването на годината до момент, когато нивото на заболеваемост спадне, а междувременно да провеждаме обучение. Но това е все едно булката и младоженецът да отложат сватбата, докато детето стане на три години", коментира друг директор. 

Учителите по литература, които по традиция пишат сценарии за първия учебен ден, са възмутени, че може би работят върху нещо, което да не е нужно на никого.

Междувременно министерството на образованието, заедно с партньорите си - директори и синдикати, назначи няколко варианта за начало на учебната година в зависимост от региона.

Маските в клас ще са задължителни за всички ученици от 1-ви до 12-и клас, ако училището се намира в област в жълта, червена или тъмно червена зона. Границата за преминаване към дистанционно обучение пък ще бъде 10% заразени ученици, а не 15%, както бе досега. Маски ще носят и шестгодишните.

"Ако се намираме в зелена зона, учениците от 1-ви до 4-ти клас и децата в детските градини могат да бъдат без маски с решение на педагогическия съвет. Ако обаче сме са в жълта или червена зона, и децата от 1-4 клас трябва да носят маски", съобщи просветният министър проф. Николай Денков. По думите му това се налага, тъй като новият Делта вариант е много по-заразен и по-лесно се пренася от децата.

Тъй като в момента почти всички области у нас са "жълти" и "червени" (без Видин), то на практика всички деца от 15-ти септември ще трябва да са с маски в клас по време на учебните часове. Това се отнася и за учителите, включително за ваксинираните, тъй като и те могат да предават вируса. Миналата година маски до четвърти клас не се изискваха.

При навлизане на страната в червена зона, училищата ще прилагат принципа на ротация, според който първи към онлайн обучение ще преминават най-големите ученици от 11-ти и 12-ти клас. После в дистанционно обучение ще излизат тези от 8-ми до 10-ти клас, следвани от прогимназиален етап - 5-ти до 7-ми клас. За началния етап (от 1-ви до 4-ти клас) ще се направи всичко възможно учениците да прекарат максимално дълго в училище. "Ротацията ще пази максимално по-малките ученици в училище, затова и ще бъде с различна продължителност", посочи министър Денков. По думите му Насоките са гъвкави и ще дадат възможност всяко училище да затваря врати по различно време в зависимост от спецификата си и заболяемостта в региона. При превключване към е-уроци в дадено училище, ще се следва принципа в клас да останат 50% от учениците, а не 38%, както досега.

Училищата ще могат да организират и сборни паралелки, предвиждат още насоките на МОН. 

Ако 14-дневната заболеваемост надхвърли 500 на 100 000 в страната, се влиза в тъмночервен сценарий и всички ученици ще учат електронно със заповед на министъра на образованието. При двата по-леки сценария с по-ниска от тази заболеваемост - зелен и оранжев, образователните институции ще работят, спазвайки насоките на МОН и МЗ за намаляване на рисковете от предаване на инфекцията. При първо ниво на заболяемост, дори при единични случаи на заразени деца или учители, директорът, след задължително предписание на РЗИ, ще може, както и при изминалата вече учебна година, да карантинира цялата паралелка, която да премине към онлайн обучение. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай