Вузовете ще осиновяват гимназии

Ректорите ще сключват договори с министъра, спират "хвърковатите  чети" от професори

Вузовете ще осиновяват гимназии | StandartNews.com

За пореден път просветното министерство ще предложи до края на март промени в закона за висшето образование, които ще ограничат "хвърковатите чети" от професори. Идеята е на министър Красимир Вълчев, който се опитва да увеличи отговорността на ректорите и да продължи започнатата от неговите предшественици идея един преподавател да не участва в акредитирането на два или три вуза, а само на един.

"Проектозаконът е почти готов, но искам да премине през още едно обществено обсъждане с ректорите", заяви пред "Стандарт" министър Вълчев. За пореден път той се опитва да промени начина, по който се акредитират висшите училища, като включи един хабилитиран преподавател да акредитира само един вуз. Това не означава, че един лектор няма да преподава в няколко университети, както се тълкуваше до неотдавна. Чисто и просто преподавателят ще се брои за хабилитирано лице само в университета, в който е на основен трудов договор.

Към настоящия момент десетки преподаватели четат лекции на две или три места и се броят като техни основни преподаватели, което означава, че са част и от тяхното акредитиране. На няколко пъти български министри на образованието се опитваха да отменят тази порочна практика, като се започне още от министър Даниел Вълчев, но резултатът бе нулев. Сега за пореден път с промените в закона се очаква да настъпи подобна промяна.

Съгласно нея също ще се промени и начинът, по който се оценяват отделните университети. До момента те бяха в непрестанна процедура по оценяване и всички имаха отлични оценки - поне 8 от максимум 10, с едно единствено изключение - Пернишкия вуз, наричан за по-сериозно "Европейски политехнически университет".

Парадоксът бе, че вузовете дори оспорваха оценки, по-ниски от 8, при максимална скала 10, въпреки че е ясно, че някои от тях преподаваха на изключително ниско ниво. Освен това част от тях бяха в непрестанен процес на акредитация, защото различните специалности преминават оценяване през различно време. Според министър Вълчев, с промените ще се намали административната тежест по време на акредитирането, тъй като част от него ще минава по електронен път. Освен това вузовете ще преминават институцианлна оценка само веднъж, след което вече ще се оценяват единствено отделните им професионални направления. Заради парадокса да има отделно институционална оценка и такава по направления, се оказа, че Пернишкият университет може да отвори врати, но няма нито едно професионално направление, в което може да приема, защото няма нито една акредитация  по професионални направления. В момента държавата е амбицирана да промени начина на оценяване, като професионална акредитация ще се гласува само при разкриването на съответния вуз, поясни Вълчев. След това професионалните направления ще се оценяват заедно с всички в това направление в останалите вузове, така че университетът да не е непрекъснато в ситуация на перманентно оценяване. Голяма част от документите ще се подават и по електронен път, което ще облекчи разнасянето на хартиени варианти, обясни пред "Стандарт" Красимир Вълчев.
С новия закон ще се даде възможност на университетите да "осиновяват" гимназии. За първи път той ще потвърди статута на гимназиите ТУЕС и компютърната гимназия в Правец към Техническия университет. В същото време ще се даде възможност и други университети, например УНСС, да сключват договор с гимназии, като търговско-банковата например, а техните преподаватели да обучават учениците при по-облекчен учебен план, като след това децата биват приемани при облекчен режим.


 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай