Всички наши математици с медали от Тайланд

32-мата български участници се завръщат с 22 златни, 7 сребърни и 3 бронзови медала

Всички наши математици с медали  от Тайланд | StandartNews.com


    Блестящо - така може да се нарече представянето на младите български математици  на Тайландската международна олимпиада по математика - TIMO, която приключи официално снощи на остров Пукет с награждаване на призьорите. Повече от 1500 млади математици от 22 страни са се състезавали на финала на Тайландската олимпиада. 
Всичките ни 32-ма участници се завръщат с медали  - 22 златни, 7 сребърни и 3 бронзови. Шестима от тях спечелиха и шампионски купи  за отлични резултати, съобщи координаторът на България за олимпиадите в Азия, старозагорският математик Любомир Любенов.
  Първокласникът Мартин Матов е дублирал шампионската си купа от 2018 г. Александър Николов, 2-ри клас и Сара Илиева, 5-ти клас,  и двамата от София също са шампиони. Подгласници на шампионите, с  вицешампионски купи, са още трима българи - първокласниците Михаил Трифонов и Камен Топалов, и двамата от София, и Теодор Танков, 9-ти клас от Стара Загора.
  България бе представена от 32-ма млади математици от 10 български града, преминали квалификация в Стара Загора през миналата година. Най-много - 20, са талаантите от София. По двама са от Пловдив, Стара Загора и Сливен. По един участник имат Бургас, Русе, Враца, Казанлък, Свищов, Пирдоп. Най-малкият ни участник бе 6-годишният Лъчезар Томов от детска градина „Ханс Кристиян Андерсен“ в Бургас, а най-големият – деветокласникът от Американския колеж, старозагорецът Теодор Танков – шампион на Азия оупън от 2017 г, и двамата със златни медали от Тайланд
За особено голям принос за развитие на математиката и високи постижения на българските математици на олимпиадата в Тайланд, старозагорският педагог Любомир Любенов е награден с Почетен плакет и диплом.
 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай