Понеделник,

Внимание! Нови правила за матурите, важно за университетите

От: СТАНДАРТ -
2171
Внимание! Нови правила за матурите, важно за университетите
A
A
A

Нови правила за матурите и кандидатстването в университет подготвя МОН. Зрелостниците могат да полагат изпити за валидиране на компетентности по реда на допълнителните матури, предвиждат новите промени в Закона за предучилищното и училищното образование, съобщиха от Министерство на образованието и науката.

Резултатът от всеки успешно положен изпит се отразява в отделно удостоверение, а не в дипломата за средно образование

От предстоящата сесия май-юни 2023 г. на изпити за валидириране на компетентности могат да се явяват и зрелостници, които са изучавали учебен предмет като общообразователен, а не като профилиращ, но искат да валидират компетентностите си по профилиращия предмет.

 При валидиране върху учебното съдържание за придобиване на профилирана подготовка, възможни за избор са всички предмети, по които се провежда ДЗИ (профилирана подготовка), включително български език и литература. Желаещите трябва да подадат заявление до началника на регионалното управление на образованието. Срокът за това е същият като за подаване на заявление за явяване на държавния зрелостен изпит – до 21 февруари, уточниха от МОН.

Задължителните държавни зрелостни изпити за учениците, които се обучават за придобиване на профилирано образование, са по български език и литература и по изучаван профилиращ предмет. Учениците, които се обучават за придобиване на професионално образование, полагат задължителен държавен зрелостен изпит по български език и литература и задължителен държавен изпит за придобиване на професионална квалификация, пише БГНЕС.


Всички новини от категория Образование.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията