Матурите - в първата седмица на юни

Изпитите обаче ще се провеждат в класните стаи

Матурите - в първата седмица на юни | StandartNews.com

Да бъдем предпазливи в предстоящите седмици, дори да има подобрение в ситуацията. Не може да очакваме, че до седмици епидемията ще стихне. Това, което не може да се случи в дигитална среда, ще се проведе в класните стаи и в университетските аули“. Това каза пред БНР министърът на образованието Красимир Вълчев.

Той поясни, че там, където има най-много кандидати за едно място, е удачно изпитите да се проведат на място, както е при медицината, например. 

Министърът съобщи, че окончателните дати за изпитите ще бъдат обявени в понеделник, но вероятно държавните зрелостни изпити ще се проведат през първата седмица на юни, а националното външно оценяване – третата седмица на юни. Това няма да забави издаването на документите за кандидатстване във висшите училища.

"Обещахме понеделник да съобщим точните дати. Това е между 12 -14 дни по-късно от заявения график, тоест учениците не са изненадани с по-ранни изпити. Няма да се забави издаването на документите за кандидатстване. Висшите училища се съобразят приемните си кампании с тези дати", допълни той.

„Няма единна скорост на преподаване в различните училища. Със сигурност на изпитите ще се включва материал и от дистанционното обучение. Но ще подходим на принципа да включим по-малко материал“.

"Там, където имаме най-много кандидати за едно място е по-удачно да се направят тези изпити със присъствие във висшите училища. Ако не могат да се гарантират всички условия за обективност в електронна среда, е много по-добре да се направи в присъствена форма при завишени мерки за дистанция", каза още Вълчев.

"Мисля, че трябва да бъдем максимално предпазливи и следващите седмици, дори и да има подобрение на данните за епидемичната ситуация, тъй като очевидно ще трябва да свикнем с това да живеем в условията на ограничения, предпазливост, тъй като не можем да очакваме да утихне за няколко седмици епидемията", подчерта той.

"Принципът, който сме избрали е да върнем децата за най-важните и неотложните неща, тези, които не могат да се проведат в електронна среда. Същото се отнася и за висшите училища. Те ще направят свои собствени планове за връщане. Това, което ще се допусне са индивидуални срещи в училищата. Такива са необходими за полагането на изпити за учениците в самостоятелна и задочна форма на обучение, за консултация, за текущо оценяване, когато учениците решат, че е необходимо да се видят с учителя. Някои изпити за придобиване на професионални компетенции. Груповите дейности ще бъдат ограничени до максимум", каза още той.

В предаването „Неделя 150“ министър Вълчев допълни: "Тази седмица близо 30 деца, които са в 7-и и 12-и клас, бяха в условията на карантина. По време на матурите и оценяването вероятно между 20 и 30 деца може да бъдат възпрепятствани да проведат изпити. Единият вариант е по същото време, но в други условия те да положат изпитите, другият вариант, особено за дванадесетокласниците, е да се явят на втора сесия в края на август“. 

Министърът е категоричен, че външното оценяване след 4-ти и след 10-и клас е необходимо за диагностика на резултатите, защото е важно да се анализират образователните дефицити на учениците. 

За близо 75% от учениците дистанционното образование е по-интензивно в сравнение с присъствената форма. 

До 2028 година Министерството на образованието и науката има за цел над 90% от учебното съдържание да бъде визуализирано. 

„В следващите десетилетия трябва да търсим синергия, баланс и ефективен микс между дигитално и традиционно. Професиите ще търсят този микс“. 


 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай