Вълчев: Не мисля, че трябва да отменим матурите

Над 80% от родителите искаха присъствено обучение, в момента имаме около 600 деца, които избраха да останат вкъщи, каза министърът на образованието

Вълчев: Не мисля, че трябва да отменим матурите | StandartNews.com

Не мисля, че трябва да се отменят матурите, защото това означава, да кажа на учениците да не учат. Това ще даде възможност да проверим и как се е отразило електронното обучение, така че външното оценяване е важно. Това заяви образователният министър Красимир Вълчев пред БНТ.

Повече са родителите които искат децата да са в клас, преди 2 месеца, мненията бяха 50/50, но сега близо 80% искат да се възстанови присъственото обучение, каза Вълчев.

Желанието ни от началото на всяка учебна година е да има максимално присъствие. Това в момента няма как да се случи, ние имахме късмет, нашите мерки дадоха резултат.

Малките деца не са основните преносители, и това се доказа, защото нямаше увеличение на болните след връщане на децата от началните класове. Не са проблем децата, проблем е класната стая. Ако сега отворим всичко, после ще има пак затваряне. Учениците от 1-ви до 4-ти клас не са учили по - малко, напротив учили са повече. В момента имаме около 600 деца, които избраха да останат в къщи. Електронното обучение намалява мотивацията на децата, каза още Вълчев.

Всяка седмица правим анализи, в момента сме в благоприятен сценарии, ако това се задържи можем да мислим за още разхлабване, заяви още образователният министър.

"Учителите, сред тях няма антиваксъри, има предпазливост, има изчакване, към момента имаме 24% желаещи да се ваксинират, аз съм сигурен че този процент ще се промени."

Има страх сред учителите, особено колегите с хронични заболявания, и тези в по-напреднала възраст, много училища купиха въздухопречистватели, около 9000 на брой, каза още Вълчев.

Дадохме възможност 1-ви до 4-ти клас да се удължи срока – над 300 училища вече избраха ще учат през юни, заяви още образователния министър.

Електронното обучение спаси загубата на учебна година, но не е алтернатива на присъственото обучение. Университетите също осъществяваха електронно обучение, преподавателите са работили, това е причина да се вземат таксите на студентите, обясни още Вълчев.

В другите страни е много тежко, почти всички училища са затворили, така, че ситуацията е различна и динамична.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай