Вълчев каза кога децата се връщат в клас

На 4-и януари в училище ще се върнат учениците в начален етап

Вълчев каза кога децата се връщат в клас | StandartNews.com

С увереност може да се каже, че на 4-и януари в училище ще се върнат учениците в начален етап. Другите ще продължат с варианта на редуване, за да не се събират 5 месеца в дистанционно обучение. Това съобщи образователният министър Красимир Вълчев пред БНТ.

„Няма да има нулева година. Учениците ще се върнат в клас, има възможност за компенсаторно обучение в електронна среда, ще има и възможност за присъствено. Най-голямата ще загубата за децата, ако изостанат с една година. Не се обсъжда нулева година.”, почерта той.

По думите на Вълчев училища малко или много са рискова среда, тъй като свързват голяма мрежа с множество по-малки. „Училищата са среда, която спомага с разпространението, но не толкова много, колкото в други предприятия със същата численост”, посочи още Вълчев. В детските градини обаче рискът бил по-малък и това се виждало от данните, че там има много по-малко заразени учители. Затова и целта е те да бъдат отворени отново още преди Коледа.

Матури и изпити след 7 клас ще има, увери просветният министър. „Има време да решим кои теми ще се изключат, ако не всички са преподадени ефективно.”, обясни той и посочи, че изпитите трябва да мерят умения, а не наизустяване. Външното оценяване в четвърти клас също ще се проведе на този етап. Според министъра то не трябва да се гледа като тежест.

„Добре е да се направи, за да има преход към меренето на знания и умения. Няма да го правим на всяка цена, а само ако е разумно. Учителите и учениците не трябва да го гледат като наказание.”, каза той.

Вълчев посочи и минусите от онлайн обучението. „Децата в първи клас не могат да се ограмотяват онлайн. При малките деца е важна ангажираността на родителите, но те понякога са ангажирани с работа”, каза той. Предимството било пък, че много повече учители са започнали да използват иновативни методи, което пък е повишило мотивацията децата да учат.

Все пак учебното време ще бъде увеличено за 1-6 клас „Налага се, защото има ученици, които не са ангажирани, нямат устройства”, посочи той. За да имат достъп всички ученици 105 000-106 000 устройства ще бъдат закупени, но те се бавят, защото няма устройства и трябва да минат процедурите по закупуването им.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай