Вдигат учителските заплати от 1 октомври

Вдигат учителските заплати от 1 октомври | StandartNews.com

Вдигат учителски заплати със 70 лв. от 1 октомври. Това се договориха днес премиерът Бойко Борисов, финансовият министър Владислав Горанов и Синдикатът на българските учители.

Увеличението ще засегне заплатите и от 2016 г. като за целта финансовия министър Владислав Горанов предвижда в бюджета допълнителни 96 млн. лв., които да поемат новите учителски заплати. Припомняме, че за последните 2 месеца на тази година бяха гласувани допълнителни 20 млн. лв. за заплатите на учителите.

Увеличение на заплатите ще има за целия персонал, включително и непедагогическия, заяви Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители.

С новото увеличение заплатата на младши учител, който току що започва работа, ще стане 600 лв., а средната учителска заплата ще надвиши с 5% средната брутна заплата за страна.та

КНСБ е получила уверение, че догодина ще бъдат завишени и заплатите на работещите в агенциите, които отговарят за събирането за приходите, пазара на труда и директно работят с граждани и фирми. В агенцията по заетостта и главна инспекция по труда завишението на възнагражденията ще е с 10%.

В НАП и в Агенция "Митници" се планира 5% увеличение на заплатите.

"Продължаваме разговорите в НАП и с митниците ръстът на заплатите да е поне 8%", заяви Пламен Димитров, президент на КНСБ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай