Вторник,

Важно за студентите! Кои специалности ще им напълнят джоба?

От: Иван Влахлиев -
1574
Важно за студентите! Кои специалности ще им напълнят джоба?
A
A
A

Нивата на безработица сред студентите нараства.

Това показва последният рейтинг на университетите у нас. До дни близо 50 000 дванадесетокласници ще влязат в битката за място във висшите училища у нас. В същото време бизнесът продължава да съобщава за недостиг на специалисти в различни сфери, предава NOVA.

На прага на новата кандидатстудентска кампания - кои са най-търсените кадри и в кои специалности студентите получават най-високи заплати, след като завършат?

За зрелостника Мартин Каменов от София изборът е направен - да учи архитектура в България. „Още от малък имам интерес към чертежите. Това ми е детската мечта”, споделя младежът.

За тези, които са решили да продължат образованието си у нас, възможностите са много. В страната има 52 университета, които се борят за вниманието им. А добре избраното висше училище е ключът към успешната професионална реализация, казват от бизнеса.

Ако през 2021 г. без работа са били 3.5% от дипломираните, година по-късно делът им пада до 2 на сто. „При специалности като медицина, металургия, военно дело и инженерство реализацията е почти на 100%”, обясни Георги Първанов от Българската асоциация за управление на хора.

Почти всички студенти, които завършват тези специалности, се реализират на пазара на труда. Безработицата сред тях е под 1%. Най-висока пък е тя при дипломираните в направление „Социални дейности”. 


Всички новини от категория Образование.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията