В училище: Наказват за маска като за цигара

Слагат пред школото клетка за дезинфекция, директори купуват термометри на изплащане

В училище: Наказват за маска като за цигара | StandartNews.com
  • Харчат до 50 000 лева, за да се адаптират към ковид-обстановката
  • Слагат пред школото клетка за дезинфекция, директори купуват термометри на изплащане

Идеята на МОН всяко училище да въведе свой протокол за безопасност в началото на учебната година доведе до доста различни решения на училищните директори за това как трябва да протече тя. Всички школа вече са закупили шлемове, маски, ръкавици и дезинфектанти, което е погълнало значителна част от бюджетите им. "Стандарт" разговаря с училищните директори какво още предвиждат протоколите им.

Учениците без маска в сградата на школото ще бъдат наказвани така, както ако са хванати с цигара. Това е една от мерките в столичното 51-во СУ. "Инструктирал съм учителите, ако видят ученик без маска в коридорите в междучасието, да го третират като ученик с цигара.

Не за друго, а защото той не пази здравето на останалите ученици", каза пред "Стандарт" директорът Асен Александров. И допълни: "Ако детето е забравило маската си, ние можем да му дадем. Но ако е тенденциозно и втори път я свали, може да го отстраним за седмица, през която трябва да се готви самостоятелно, след което ще бъде изпитан по всички предмети".
Много от училищата се чудят по какъв начин да организират началото на учебната година, така че да сведат до минимум риска от заболявания на деца, учители и персонал. В 51 СУ и 18 училище например са заплатили за специални рамки, в които ученикът преминава и бива напръскан с дезинфектант - както краката, така и цялото тяло. Рамките струват около 5000 -6000 лева. "Общо първоначалният ми разход за започване на учебната година е около 25000 лева, като сме закупили шлемове, ръкавици, рамки и половин тон дезинфектанти, но това е само началото. Смятам, че до края на 2020 година ще похарчим още толкова", заяви Асен Александров. В неговото училище, което е от относително големите, той е направил подялба на 4 мини училища. Учениците от началния курс се въртят сутрин и следобед и минават само през първите два етажа, като имат отделен вход. По-големите са на третия и четвъртия етаж и минават през друг вход, където има и друг портиер. Часовете са направени в блок, за да могат междучасията да се вземат по различно време. По този начин, ако се разболее дете или учител, може да се карантинира само класът и съответният учител. "Назначих четиримата си заместници и някои главни учители за директори на четирите мини училища, които създаваме в момента, за да решават специфичните им проблеми. Ако има дете с грипоподобни симптоми, температурата се мери с термотаблети още на входа. След това децата с температура над 37 градуса ще отиват да изчакат в стаята на училищната ни телевизия, която не прилича на изолатор - има дивани, картини, удобства, и оттам ще ги вземат родителите им", каза Александров.
Другото решение, което предприемат почти всички училища, е учениците да стоят само в една класна стая. В 51 СУ ще бъдат монтирани прегради от плексиглас, подобни на тези в банките, които да отделят учителя от учениците. "По този начин той ще може да сваля маската си отвреме-навреме. Особено по чужд език това е много важно, защото ученикът не може да следи дикцията на преподавателя, когато той е с маска", каза Александров. Изключение ще има и за часовете по информатика и по физическо - учениците ще ходят до кабинетите и до физкултурния салон, но ако не вали дъжд, физическото ще се провежда само навън.

Директорът на 119 СУ Диян Стаматов пък заяви пред "Стандарт", че няма начин да се разместят междучасията, но учениците няма да ползват бюфета по едно и също време. Учителите ще бъдат с шлемове, с изключение на началния курс, където един преподавател обучава само една паралелка и, ако се наложи карантина, тя ще бъде само на учителя и паралелката. В този период учителят, стига да не е болен, а само под карантина, може да преподава на децата онлайн. Стаматов коментира пред "Стандарт", че първоначално смятали да изолират децата в будката на портиера, която е извън училищната сграда и лесно се дезинфекцира, но срещнали родителска съпротива, защото децата ще се чувстват потиснати психически. Заради това вече малчуганите с температура ще се карантинират временно в лекарския кабинет.
Асен Александров пък заяви, че неговото училище има готовност да вкара камера и микрофон в други класове, където се преподава същият урок. И ако например пети А е под карантина, ще може да слуша уроците на пети Б клас онлайн, особено ако им преподава един и същи учител.
Не всички училища обаче са готови да хвърлят такива фамозни суми като разходи по дезинфекция. "Ние сме малко училище и едва закупихме дезинфектантите. Купихме и шлемове, но нямаме възможностите на големите училища да купуваме дезинфекционни рамки", коментира пред "Стандарт" Данко Калапиш, директор на 107-мо училище. При тях ще бъде заложено основно на дезинфекцията на всеки преподаватели и ученик.

РУО ще решават кой да учи вкъщи

Регионалните управления по образованието ще преценяват кои ученици могат да се обучават от вкъщи и кои - да продължат присъствено. Това става ясно от приетите на второ четене промени в закона за предучилищното и училищното образование. С него се регламентира електронното обучение от разстояние при извънредни обстоятелства. В закона не бяха записани никакви критерии, по които РУО-тата ще вземат подобни решения, а това крие рискове от субективна преценка при сходни случаи. От МОН обаче коментираха, че критерии ще има и те ще бъдат добавени допълнително.
Идеята на МОН беше учениците да могат да се обучават електронно от разстояние до 30 дни, ако по здравословни или други уважителни причини, удостоверени с медицински документ, присъственото обучение крие рискове за здравето и живота им (при разискването на закона в зала не стана ясно какви може да са другите уважителни причини). Това обаче не удовлетвори редица родители, които се страхуват за децата си и не желаят да ги пускат на училище.
Новите текстове гласят, че при епидемична обстановка, когато присъственият процес не е преустановен, при наличие на необходимите технически средства, ученик може да учи от разстояние и над 30 дни (до края на епидемичната обстановка), при три условия - ако поради здравословни причини, удостоверени в медицински документ, присъствието му в училище поставя под риск живота и здравето му, ако това присъствие поставя под риска живота и здравето на лице, което живее с него на един адрес, както и по "избор на ученика след решение на РУО". Така написани и приети, от текстовете следва, че цялата преценка за това кой да ходи на училище и кой да учи от вкъщи за над 30 дни е оставена в ръцете на началниците на РУО.

Първи, пети и осми клас с тържества

Само първи и осми клас, а в редки случаи и пети, ще имат тържества за първия учебен ден, показа допитване на "Стандарт" до различните училища.
В 119 СУ щастието да се сдобият с празненство на двора и да посрещнат там първата си учителка ще имат само първолаците. На родителите ще бъде позволено да дойдат на двора, но не и да влязат в класната стая и да снимат последните минути на хлапето преди да навлезе в новата си роля на ученик. В 51 СУ ще има тържества в различни часове за първолаци и осмокласници. Големите трябва да дойдат в 8,30, а малчуганите ще прекрачат за първи път училищния праг в 10 часа. Родителите също са персона нон грата извън училищния двор. В 107 ОУ ще има две отделни празненства за първи и пети клас също в различни часове.
Всички останали ученици, които познават своите класни ръководители, ще открият учебната година вътре в стаята. Когато се срещнат с класния си, ще им бъдат раздадени учебници. Ромските училища ще направят изключение - освен за посрещането на първи и пети клас, те ще направят отделно събитие и за децата от забавачката, тъй като знаят колко е важно да привлекат най-малките в училище и да ги накарат да проговорят на български още преди да са достигнали първи клас. "След като посрещнем по-големите деца, ще направим тържество за по-малките заедно с родителите им, защото е от голямо значение тези деца да продължат да идват в училището и да овладеят българския. Ще им изнесем столчета и за тях ще има специална програма", каза директорът Милена Бенкова.

Ромските училища: Само да не си заложат таблетите

Ромските директори са изправени пред едно от най-сериозните изпитания в кариерата си - как, ако се наложи, да вкарат малките си ученици в регулация. Сиреч, да ги накарат да идват в час, а ако се мине на дистанционно обучение, да не си заложат таблетите и телефоните.
"Засега училището ни е подготвено за присъствено обучение, чистачките са родители на същите тези наши деца и дезинфекцират неуморно", разказа пред "Стандарт" Милена Бенкова, директор на училището във "Филиповци". "Много от нашите колеги повече се притесняват, ако се стигне до дистанционна форма на обучение. Защото идва зима, а много от родителите на нашите деца ще загубят или са загубили работата си. Нямат пари, ще им спрат тока, няма да могат да зареждат таблетите и телефоните, а в по-лошия случай те дори ще бъдат дадени в заложни къщи. Засега всички имаме притеснения и от личния контакт, защото повечето от нас са в рисковата възраст, но предпочитаме да започнем годината присъствено, за да може децата да схванат онова, за което им се говори, особено в първи клас", каза още Бенкова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай