В клас се редуват четни и нечетни

Ученикът с шлем на урок, учители роптаят заради контролните

В клас се редуват четни и нечетни | StandartNews.com
  • Ученикът с шлем на урок, учители роптаят заради контролните

Редуване на учениците на четни и нечетни номера в класната стая. Това е една от идеите, които Сдружението на директорите лансира, така че учениците да могат през седмица да бъдат в клас, без да се скупчват едновременно. Предложението е това да става за учениците от началния курс, които засега остават присъствено в училище, както и за тези от прогимназията, ако школските началници решат да ги редуват през седмица. Учителите обаче се оплакват от прекомерна натовареност, ако едновременно ще трябва да работят и с присъстващите в клас, и с дистанционните ученици. Тяхното притеснение е свързано и с това, че ще им се налага да проверяват писмени работи и на хартия, и направени по интернет. В някои от училища има високоскоростен интернет, който позволява учителят да преподава едновременно и дистанционно, и присъствено, но на други места трябва първо да си изкара часовете, и после да залегне над личното си устройство, за да изкара уроците с останалите ученици.
Най-много в онлайн среда трябва да учат учениците от класове, на които не предстои да държат изпити - шести и единадесети, както и абитуриентите. Министерството на образованието вече е разработило три сценария за дистанционно обучение в зависимост от това, как ще се развие пандемията.
В същото време една нова заповед на просветния министър вкара в дебати педагозите и родителите - в учебните часове учениците от прогимназиален и гимназиален етап (от 5 до 12 клас включително) вече трябва да носят лични предпазни средства за лице - маска или шлем. Както и досега продължава да е задължително поставянето на лични предпазни средства в общите части на училищата от ученици и учители.
В училищния двор учениците и учителите ще могат да стоят без маска, но само когато нямат контакт с друга паралелка. Изключения се допускат и за учителите на 1-4 клас, които преподават само в една паралелка и е възможно спазване на дистанция между тях и учениците. Допуска се учениците да бъдат без лични предпазни средства по време на изпитване или в час по физическо. Въпреки това десетки преподаватели се оплакаха, че не могат да преподават, защото учениците не чуват правилно произнесените изречения. Преподавателка сподели, че на диктовка с но-големи ученици, след като продиктувала изречение с думата "театър" всички ученици написали "вятър", въпреки че думата е извън контекста на изречението. От същото се оплакват и учителите по чужди езици.
Родители пък твърдят, че децата им не могат да изкарат с маски по време на целия учебен процес, защото се задушават.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай