Петък,

В 900 училища децата избират 4 варианта за пол в платформа

121
В 900 училища децата избират 4 варианта за пол в платформа
A
A
A

Инструментът SELFIE е проведен в 900 училища в страната, неговата цел не е да определи половата принадлежност, каза пред журналисти министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Така той коментира информация, че ученици над 9-годишна възраст у нас попълват анкета от платформата SELFIE, в която трябва да отбележат и пола си. Вариантите са 4 - момче, момиче, друго и предпочитам да не казвам.

"Инструментът SELFIE, съдържа еднакви елементи за всички страни в ЕС, разработен е от ЕК. Ние сме разпространили инструмента, над 900 училища са участвали в тази самооценка в ерата на дигиталността.

Тя е много важна за политиките, които провеждаме в системата, за самите училища. Целта на инструмента не е да определи половата принадлежност. Първоначалната информация, която имаме е, че причината да има и такъв отговор е, че някои страни са възприели допълнителни нормативни решения. Има такава възможност“, обясни Вълчев, и декларира, че не подкрепя "проповядването на джендър идеологията в училище".

На въпрос дали може да бъде премахнат инструментът от програмите на тези училища, той отговори: "Не можем да го махнем, дори не е преведен от нас. Ако има обществено напрежение би се поставило на обсъждане, а аз не съм усетил - не сме получавали никакви сигнали от тези 900 училища, в които е въведен“.

Ще търсим нови интерактивни методи на обучение на децата чрез информационните технологии. Това включва платформа с безплатни образователни ресурси, достъпно образователно съдържание, включва изграждане на wifi мрежи в училищата и възможност за фронтално обучение преди всичко чрез проектори, каза още Красимир Вълчев.

От друга страна говорим за развитието на по-задълбочени дигитални умения, които ще са необходими на днешните ученици, които ще бъдат на пазара на труда през 2050-2060 г., коментира Вълчев и добави, че министерството ще работи и върху подобряването на дигиталната медийна грамотност у децата и безопасното им сърфиране в интернет. Ще бъде подписан меморандум за дигитално образование, който ще бъде в подкрепа на предприетите политики от Министерството на образованието.


Всички новини от категория Образование.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички