В 900 училища децата избират 4 варианта за пол в платформа

Не можем да махнем инструмента, дори не е преведен от нас, каза министърът на образованието Красимир Вълчев

В 900 училища децата избират 4 варианта за пол в платформа | StandartNews.com

Инструментът SELFIE е проведен в 900 училища в страната, неговата цел не е да определи половата принадлежност, каза пред журналисти министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Така той коментира информация, че ученици над 9-годишна възраст у нас попълват анкета от платформата SELFIE, в която трябва да отбележат и пола си. Вариантите са 4 - момче, момиче, друго и предпочитам да не казвам.

"Инструментът SELFIE, съдържа еднакви елементи за всички страни в ЕС, разработен е от ЕК. Ние сме разпространили инструмента, над 900 училища са участвали в тази самооценка в ерата на дигиталността.

Тя е много важна за политиките, които провеждаме в системата, за самите училища. Целта на инструмента не е да определи половата принадлежност. Първоначалната информация, която имаме е, че причината да има и такъв отговор е, че някои страни са възприели допълнителни нормативни решения. Има такава възможност“, обясни Вълчев, и декларира, че не подкрепя "проповядването на джендър идеологията в училище".

На въпрос дали може да бъде премахнат инструментът от програмите на тези училища, той отговори: "Не можем да го махнем, дори не е преведен от нас. Ако има обществено напрежение би се поставило на обсъждане, а аз не съм усетил - не сме получавали никакви сигнали от тези 900 училища, в които е въведен“.

Ще търсим нови интерактивни методи на обучение на децата чрез информационните технологии. Това включва платформа с безплатни образователни ресурси, достъпно образователно съдържание, включва изграждане на wifi мрежи в училищата и възможност за фронтално обучение преди всичко чрез проектори, каза още Красимир Вълчев.

От друга страна говорим за развитието на по-задълбочени дигитални умения, които ще са необходими на днешните ученици, които ще бъдат на пазара на труда през 2050-2060 г., коментира Вълчев и добави, че министерството ще работи и върху подобряването на дигиталната медийна грамотност у децата и безопасното им сърфиране в интернет. Ще бъде подписан меморандум за дигитално образование, който ще бъде в подкрепа на предприетите политики от Министерството на образованието.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай