УНСС пред запор заради неплатени пари от държавата

Университетът не е получил обещаното финансиране за нов учебен център, изпълнителят на проекта отправя покана за доброволно плащане на задълженията

УНСС пред запор заради неплатени пари от държавата | StandartNews.com

УНСС може да се окаже със запорирани сметки поради неплатени пари от държавата за изграждането на нов учебен корпус. За това университетът алармира в отворено писмо до медиите.

Причината е, че през 2016 г. започва изграждането на нов учебен корпус на УНСС. Договорът, подписан на 7 декември 2016 г., предвижда неговото строителство да бъде завършено в 30-месечен срок, т.е. на 7 юни 2019 г. Той  се основава на спечелен конкурс, чрез който се осигуряват 4.5 млн. лв. европейско финансиране по Оперативна програма „Региони в растеж“, както и на ангажимент на 7.5 млн. лв. съфинансиране от страна на Министерството на финансите чрез Министерството на образованието и науката – по 2.5 млн. лв. за всяка от трите години: 2017, 2018 и 2019 г. 

"Поради обещаното, но неполучено финансиране от страна на държавата, изпълнението на проекта беше спряно през 2018 г", пише ръководството на висшето училище.  

От 19 октомври 2017 г. академичното ръководство сигнализира с писма за забавянето на финансирането на новия учебен корпус, но отговор няма. На 16 април 2019 г. изпълнителят на проекта отправя покана за доброволно изпълнение на текущите задължения по проекта от страна на УНСС. Нещо повече – има риск сметките на университета да бъдат запорирани, което ще доведе до спиране на изплащането на стипендиите и помощите на студентите и докторантите, на заплатите на преподавателите и служителите.
 "Недоумяваме как е възможно държавата да поеме ангажимент към студентите, преподавателите и служителите на УНСС и да не го изпълни. Още повече, че правителството обяви образованието за свой приоритет.
С настоящото отворено писмо ние - преподавателите, служителите и студентите от УНСС - се обръщаме към г-н министър-председателя, г-н министъра на финансите и г-н министъра на образованието и науката с призив:
Да се осигурят необходимите средства за изпълнение на проекта в размер на 10.3 млн. лв., за да бъде завършен и оборудван учебният корпус и да не се стигне до фактическа неплатежоспособност на най-големия български университет с близо 22 хиляди студенти, и то в навечерието на неговия 100-годишен юбилей. 

Необходимо е финансирането да се осигури в най-кратки срокове, за да се удължи срокът на проекта. В противен случай ще бъдат загубени 4.5 млн. лв. европейска безвъзмездна помощ, която държавата ще се наложи да връща заедно с лихвите", пишат от вуза.
 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай