Университетът по хранителни технологии даде старт на учебната 2023/2024 година 

Под звуците на хитовото парче „Заедно“ в изпълнение на прекрасното трио - Орлин Павлов, Любо Киров и Графа, УХТ даде старт на академичната учебна

Университетът по хранителни технологии даде старт на учебната 2023/2024 година  | StandartNews.com

 

Под звуците на хитовото парче „Заедно“ в изпълнение на прекрасното трио - Орлин Павлов, Любо Киров и Графа, Университетът по хранителни технологии в Пловдив даде старт на академичната учебна 2023/2024 година. В програмата на откриването се включиха и танцьорите от ансамбъл „Пълдин“, които са тясно свързани с академичната общност на УХТ и винаги споделят тържествените и радостни събития и мигове с преподаватели и студенти.

В приветствието си ректорът проф. Пламен Моллов се обърна към първокурсниците: „За мен, като ваш ректор, и за всеки един преподавател, с когото ще се срещнете, е въпрос на житейска мисия всички ние заедно да ви подготвим вас, следващото поколение изследователи, откриватели, мениджъри, бъдещи преподаватели, министри и най-вече лидери със самочувствие и мечти, заради които си заслужават всичките усилия.“

През тази година УХТ чества своята 70-та годишнина, на която са посветени редица събития, както и днешното тържествено откриване. Самочувствието на висшето училище като образователен лидер в сферата на хранителните технологии се дължи на атрактивните специалности, съчетание на дългогодишни традиции, креативност и новаторство и високото ниво на тяхното преподаване, заяви проф. Моллов. Затова основно предимство за завършващите е успешната реализация на пазара на труда.

Сред гостите на тържеството бяха Н. Пр. Джузепина Дзара, посланик на Италия у нас и Доктор хонорис кауза на УХТ, почетните консули на Италия в Пловдив Джузепе Ди Франческо и на Германия тук д-р Мариана Чолакова, представители на местната държавна и общинска власт, ректори на пловдивските висши училища, бивши ректори на УХТ, директори на професионални гимназии, членове на Съвета на настоятелите на университета, представители на бизнеса.

В приветствието си Н. Пр. Дзара на български език заяви, че за България също като в Италия хранителният и технологичният сектори са много важни. Предстои ви дълго и богато пътуване, което от вас зависи да бъде успешно за вас и за вашата страна, обърна се почетният доктор към първокурсниците.

Проф. Моллов удостои за изключителни заслуги в развитието и утвърждаването на Университета по хранителни технологии и издигане авторитета на научната общност в България проф. Георги Вълчев, ректор на УХТ 2003 - 2011 г. и го удостои със статуетката „Плодотворие“ на талантливия скулптор Цвятко Сиромашки.  

На откриването за първи път бе връчена и учредената от фирма „Домейн Бойар Интернешънъл“ стипендия на името на изтъкнатия български енолог Димитър Панов. Изпълнителният директор Евгени Харамлийски поздрави първокурсниците за избора им да започнат своята професионална кариера от УХТ. Бизнесът има нужда от вас, чакаме ви с нетърпение, обърна се към студентите. Стипендията бе връчена на Роси Димитрова, 4 курс в „Технология на виното и пивото“. Тя е завършила с най-висок успех предишната учебна година.

Ректорът даде книжките на четирима студенти, приети с максимален бал. Днес ние сме горди, че ставаме част от една многогодишна традиция на създаване и изграждане на професионалисти в хранителната и туристическата индустрия, заяви една от тях.- Днес ще прекрачим вратите и уверено ще заемем местата си, защото знаем, че сме на правилното място – Университета по хранителни технологии.“ Пея Карова сподели, че избрала да учи „Биотехнологии“ в УХТ, защото иска да направи научна кариера. Все пак прабаба ми и прадядо ми са били професори в областта на хранителните технологии и земеделието, каза тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай