УХТ с активно участие на АГРА, ВИНАРИЯ и ФУДТЕХ 2024

Ще представят уникален хляб с малцови трици, пробиотични млека и пробиоточен шоколадов мус

УХТ с активно участие на АГРА, ВИНАРИЯ и ФУДТЕХ 2024 | StandartNews.com

С богата палитра от оригинални и иновативни храни и напитки Университетът по хранителни технологии в Пловдив ще изненада своите гости по време на деветото издание на трите международни изложби – АГРА, ВИНАРИЯ и ФУДТЕХ. Те се провеждат от 20 до 24 февруари 2024 г. в Международен панаир Пловдив, а УХТ е традиционен партньор на мегафорума за агробизнес.

На специален щанд в Палата 8 висшето училище  ще изложи различни храни и напитки, съчетание на екологично чисти продукти с гурме деликатеси. На 20 и 21 февруари ще бъдат представени демонстрационни продукти, произведени от студенти в трети и четвърти курс.

От катедра „Технология на зърнените, фуражните, хлебните и сладкарските продукти“ на 20 февруари ще презентират своите постижения в сферата на здравословното хранене. Посетителите ще могат да дегустират 100% лимецов и ръжен хляб, пълнозърнест хляб със зеленчуци, хляб „Топи“, подходящ за хора с диабет тип 2, хляб с високо съдържание на протеини, еклери, ябълкови перли и други интересни изделия.

От катедра „Микробиология“ ще представят хляб с малцови трици, пробиотични млека и пробиоточен шоколадов мус.

Скир, бяло саламурено сирене, чедър, швейцарски тип сирене и кашкавал с лавандула презентира катедра „Технология и качество на храните“. На щанда ще бъдат изложени и пушени петлета, приготвени по нова технология за преработка, леберкез и пресни ябълкови сокове.

Те могат да бъдат съчетани с бира в стил английски Портър с шоколадов цвят и страхотен вкус на сладко какао. Хмелът, който е използван за направата й, е само леко загатнат, поради което бирата не е горчива, а изцяло малцова. За да бъде още по-интересна, са вложени специални малцове, като единият от тях придава аромат и вкус на сушени плодове, което ги прави още по-комплексни.

Биокомпозитни материали на база лигноцелулозни отпадъци и висши гъби ще представи катедра „Биотехнологии“ на 20 февруари.

Специалност "Технология на парфюмерийни, козметични и ароматно-вкусови продукти“ към катедра „Технология на тютюна, захарта, растителните и етерични масла“ ще се представи с маслиново масло, богато на омега-3 и омега-6 мастни киселини. Интерес за посетителите ще бъдат дървените лъжички от шоколад, с които могат да се овкусят кафе или мляко, веган нишестен крем с растително мляко и тахан, без добавена захар, а също и бисквити със суперхраната - мака.

В Палата 7 от 20 до 24 февруари на специален информационен щанд ще представени възможностите за образование в УХТ на магистри и бакалаври, както и на докторанти.

Преподаватели от катедра „Технология на виното и пивото“ традиционно са част от дегустационните комисии в международния конкурс за вино и спиртни напитки за присъждането на престижните награди „Златен Ритон“. УХТ и Съюзът на енолозите застанаха зад идеята за възстановяване на конкурса „Златен Ритон“ миналата година. През тази вече виждаме резултатите – има 30% увеличение на пробите със солиден интерес от страна на производители от чужбина.

Студенти от УХТ и тази година активно се включват в провеждането на най-безпристрастния и обективен конкурс „Изборът на потребителя“, в който жури са посетителите в Града на виното и деликатесите. Бъдещите технолози ще обработят данните и ще изчисляват резултатите от конкурса. Надпреварата се провежда по инициатива на Международен панаир Пловдив в рамките на международната изложба ФУДТЕХ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай