Учителите се разболяха от работа

Над 80% от българските учители чувстват „огромна умора и прегаряне“ в резултат на въведеното дистанционно обучение

Учителите се разболяха от работа | StandartNews.com

Над 80% от българските учители чувстват „огромна умора и прегаряне“ в резултат на въведеното дистанционно обучение, сочат данни от проучване на Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“, проведено сред над 2500 преподаватели и директори от цялата страна.

Близо 95 на сто от анкетираните учители са посочили, че в условия на дистанционно обучение, работят по повече от утвърдените по трудовия кодекс 8 часа, като при над половината от тях  работният ден продължава от 10 до 12 часа.

Умора не се наблюдава при 15 на сто от учителите, а причината за това е, че преди да бъде въведено обучението в дистанционна форма, те са имали изграден свой електронен облак и са били квалифицирани за работа в електронна среда.

Половината от учителите са започнали преподаване на нови знания още от началото на дистанционното  обучение, което започна на 16 март, а другата половина - след препоръката на просветното министерство  в тази насока, която дойде няколко дни по-късно. Всички учители имат готовност да извършат оценяване и оформяне на годишна оценка, сочат още данните от проучването.

Според  него, 48 на сто от  учителите и директорите смятат, че дистанционният учебен процес е ефективен, колкото и нормалния, като на обратното мнения са също толкова.

По въпроса за евентуално удължаване на учебната година  колегията е до голяма степен единна - 85 на сто от нея не намира това за необходимо.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай