Училище без уроци

Училище без уроци | StandartNews.com

Преподават и по метода на Дънов, децата играят паневритмия

Алтернативни школа предлагат "къща на класа", домашни любимци и вегетарианска храна

Как да открием за детето си училище, което наистина да му "пасне"? А в същото време да отговори и на нашите представи за онова, което искаме да възпитаме у малчугана. В България вече има училища, обединени около педагогически системи, различни от обичайната. Някои от тях предлагат просто по-различен тип обучение, системи за по-бързо запаметяване или нови методики. Други обаче залагат на цялостна промяна не просто в организацията, а в начина, по който училището поднася света на детето. Не на порции, а като цялостна представа, от която самото то е част.

Алтернативните педагогики на родна почва неотдавна се "самопреброиха" на срещата на Форум "Родители, учители, деца". Засега те са 8, като сред тях са валдорфската, създадена от Рудолф Щайнер, педагогика "Монтесори", слънчева педагогика, вдъхновена от Петър Дънов, синергетическа, озарена, сугестопедия, както и т. нар. демократично образование. Организатор на форума е създателката на т. нар. озарена педагогика Любов Миронова. Именно тя е радетел и за създаването на специален сайт, на който да бъдат качени материали за всички видове педагогически методи, зад които у нас стоят учебни заведения, така че родителите да могат лесно да се ориентират какво е най-подходящото за техните деца. Самата тя обучава деца със специални образователни потребности, които по нейните думи "са си наред". Разказва, че след заниманията са изхвърлили доста диагнози, поставени от лекари и психолози на деца, на които просто им е скучно в традиционната класна стая. Именно затова тя замисля училище, чийто проект е озаглавен "Проект "Светлина".
В него

родителите са добре дошли по всяко време

Те могат да присъстват и на уроците. Самото дете също има възможност, ако реши, да преспива в училището. Това става в т.нар. къща на класа. Всеки от класовете има собствена сграда с детска площадка, като вторият етаж от нея е жилищен. Цялата дейност на училище и учители е насочена към създаване на среда за израстване на децата, затова и техният ден не е разделен на часове, нито пък се чува биене на звънец.

Хората, които обучават 192-те малчугани, ще се наричат майстори, не учители. Важното е също, че децата няма да заплащат учебни такси или те ще бъдат символични. Приходите на училището ще идват от използването на материалната му база от други ученици и от обученията на учители от други места, които след това да въведат принципите на този тип обучение и в своите училища.

На мястото на учебните часове идват проектите. Децата учат през тях, като всяко изявява таланта си в областта, в която е надарено. Възможно е например в един от дните училищният микробус да ги закара до някаква лаборатория на БАН. Част от децата ще направят опити, талантливите в областта на словото могат да напишат репортажи - въобще всеки ще пречупи видяното през призмата на собственото си дарование. Сутрините в това училище са посветени на развитието на Аз-а, тоест на личностните качества на детето, а следобедите - на Ние, което включва социалното развитие. Миронова

условно нарича сутрешните занимания "Вдишване"

при което децата усвояват нужните и важни за тяхната личност неща. Следобедите са "Издишване" - тоест обмен на опит с останалите. Част от "Вдишването" е опознаването на себе си, включително на физическите и психическите възможности, които детето им. Интересното в това училище е също, че всяко дете може да има домашен любимец в училище - все едно дали куче, коте или козле например.

Слънчевата педагогика пък от тази година има първото си основно училище в столицата. Нейната философия е изцяло базирана на идеите на Петър Дънов. Всъщност в училищната програма е силно заложена паневритмията - съчетание на движения и музика, създадено именно от Дънов, което се практикува у нас и по света повече от 70 г. Тези занимания развиват по-голяма устойчивост, краткотрайната слухова памет, бързината за решаване на невербални интелектуални задачи. В същото време те запазват активността и повишават психичната устойчивост, възпитават в правилно положение на тялото, подобряват силата на някои мускулни групи.

Всички изучават и музикален инструмент

В много от упражненията в училище присъстват вода и растения. При записването на децата има интервю, в което се обсъждат и мотивите на родителите за избор на училището. Храната на малчуганите е вегетарианска, като не се предлага нищо пържено и консервирано, както и никакви вредни закуски и десерти от типа на чипс и газирани напитки. Забранени са и всякакви мобилни телефони, играчки и видеоигри - нещо, към което в момента се насочват и част от общообразователните училища.

Валдорфското училище пък има за мото думите на създателя на този вид педагогика Рудолф Щайнер "Детето трябва да се приема с благоговение, да се възпитава с любов и да се пусне на свобода". Самото школо пък носи името на първия радетел за въвеждането на този вид педагогика у нас - проф. Николай Райнов. Основното, заложено в концепцията на това училище, също е индивидуален подход към всяко дете според уникалните му нужди и таланти. През тази концепция се пречупват и заниманията на децата. Училището засега е начално и съществува от 2011 г. - в този период родители се обединяват, за да създадат сами училище, което да бъде "по мярка" на децата им. Всички играчки, които ползват там, са от естествени материали. Уникалното тук е и начинът на обучение, който не е базиран на традиционното един час - един урок. Всъщност тук се залага на това, че продължителното изучаване на даден предмет дава възможност да вникнеш по-задълбочено в него и да извлечеш максимума като познание. Затова и съгласно организацията в продължение на 3 до 6 седмици всеки ден има обучение по един основен предмет - независимо дали литература, математика или история. Останалите часове са за чужди езици, изкуство, евритмия. След известен период на "засищане" със знания по въпросния предмет той се заменя с друг, който се изучава на същия принцип. Що се отнася до начина на обучение, особено в началното училище, се залага на това на детето

да бъде показвано, а не казвано

С други думи - да не се задават абстрактни знания, които то още не е в състояние да възприеме. Писането на буквите например в това училище се усвоява не чрез механично свързване на ченгелчета и други техни елементи. Вместо това децата "разсъбличат" буквичката чрез разказване на приказки с много думи, в които тя присъства и трябва да бъде открита. След това се рисуват сцени от приказката. Изкуството пък се изучава не поотделно, то е просмукано във всички учебни предмети. Причинно-следственото абстрактно мислене започва да се развива едва след пети клас. Допълнителна част от извайването на хармонични хора е и заниманието със занаяти. Децата коват мед, правят малки постройки, сами отглеждат жито и си изпичат от него хляб.

Сугестопедията засега си няма училище, но присъства в редица курсове и школи, особено за изучаване на езици. Тя е свързана не със световъзприятието и методите на възпитание, а със способността на човек да усвои много повече неща от това, което традиционно си представяме. Преподаватели в Софийския и Шуменския университет също са разработили различни видове педагогики, някои от които вече се апробират, предимно в "авторски" детски градини.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай