Училища преписват планове за пране на пари

Инструкция на ДАНС натоварва допълнително преподаватели в школа и забавачки

Училища преписват планове за пране на пари | StandartNews.com

 

  • Инструкция на ДАНС натоварва допълнително преподаватели в школа и забавачки

Държавната агенция по национална сигурност накара българските училища и читалища да преписват правила за обучение на служители срещу пране на пари. Това стана благодарение на изискването на ДАНС десетки институции и неправителствени организации да представят в агенцията правила, съгласно които техните работници ще бъдат обучени как да разпознават перачи на пари. Училищата са влезли в този списък, благодарение на инструкцията в закона, според която там трябва да присъстват и институции, възлагащи обществени поръчки, обясни Асен Александров, директор на 51 Средно училище „Елисавета Багряна“ и на една от най-важните работодателски организации в образованието.

„Естествено, всички училища преписаха един и същ план, качен на сайта на ДАНС като примерен“, заяви той. „Според този член, всички организации трябва да докладват за пари с неустановен произход. Училища и детски градини няма как да направят това, защото парите, които получават, са основно от общинския бюджет“, заяви той.

Според Надежда Николчева, директор на 31 СУЧЕМ, наричано за кратко Бастилията, директорите си споделят един и същи план в социалните мрежи, публикуван от ДАНС, и го предават пак на ДАНС. „Не виждам как учителите в моето училище могат да перат пари, освен ако ги пуснат с някоя дреха в пералнята. Имам чувството, че училища и читалища са попаднали неволно в наредбата, свързана с пране на пари, поради непрецизирани текстове. Така, вместо да предотврати реални злоупотреби, тя предизвика предимно ирония в социалните мрежи“, заяви Надежда Николчева.

Наредбата срещу пране на пари важи и в детските градини, след което се появиха постове във Фейсбук: „Ние си даваме престилките на леля Мария, тя ги пере и после търси парите, за да ги вложи в офшорка“.

„Освен да организираме обучение на учителите, при което те да прочетат наредбата срещу пране на пари, няма какво друго да направим. Те получават само собствените си заплати и не биха могли да перат пари през училището. Няма кого и на какво да обучим, но това натоварва преподавателите допълнително, извън многото им учебни и извънкласни дейности“, разяснява Николчева. Школата и детските градини влязоха в списъка на институциите, които би трябвало да обучават срещу пране на пари, след като ДАНС разпространи специална инструкция, касаеща десетки фирми, да обучат служителите как да разпознаят перачите на пари.  Прекалено широкият списък обаче накара десетки неправителствени организации също да пишат подобни планове.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай