Учениците масово кръшкат от часовете

Всеки седми прави норушението на обучението

Учениците масово кръшкат от часовете | StandartNews.com

15% или всеки седми от учениците нямат редовна посещаемост на часовете в училище. По-малък е процентът при гимназистите - 3,5 – 4%. В момента само те са включени в дистанционно обучение.

Това каза просветният министър Красимир Вълчев по време на парламентарния контрол.

„Следващите седмици трябва да останат колкото се може повече отворени училища. Не трябва да се вземат централни решения, а локални в съответствие с принципа колкото се може по-малка част от системата да е в дистанционна среда.

Тогава е по-трудно да се работи с децата от уязвимите групи”, заяви министърът.

Той припомни, че през пролетта, когато цялата система е останала затворена, около 10 процента от учениците не са се включили в онлайн уроците.

Причината за това е била липса на устройства или интернет. Културните фактори също са повлияли, тъй като има семейства, които не са ангажирани с образованието на децата си, обясни министърът.

„Механизмът свърши работа по записването на децата, но остава трудността да посещават училище. Екипите всеки ден се обаждат, ако детето не е посетило училище или не е дошло навреме.

Дори и да не посещават семействата”, обясни Вълчев. През пролетта те се включиха и в разнасянето на учебните материали по домовете на децата, които нямаха интернет или устройства.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай