Вторник,

Ученици създадоха приложение срещу нередности

От: Мартина Суботинова -
118
Ученици създадоха приложение срещу нередности
A
A
A

Осмокласници създадоха приложение за подаване на сигнали в случай, че не се спазват правилата за безопасност заради Covid-19. Проектът вече е подкрепен от Столичната община, предаде Нова Тв.

Преди две години Мартин и Даниел решават да създадат мобилно приложение, с което всеки да може да съобщи за проблем в градската среда.

„Двамата с Мартин излязохме на разходка в парка и видяхме една счупена пейка. Запитахме се как и на кого може бързо и лесно да се докладва”, разказва Даниел.

Така се ражда апликацията "Ирегли" - производно от английската дума за "нередност". Учениците сами обработват изпратените им сигнали и ги препращат към институциите. По време на пандемията обаче решават, че приложението може да носи нови ползи.

„Много често по новините дават как хора не спазват предпазните мерки, не носят маски и така дойде идеята да добавим категория за неспазване на мерките”, поясни Мартин.

За създаване на новата функция в приложението помага учителят им по информатика.

„Ще позволи на гражданите да участват в контрола на разпространението на коронавируса. Не е необходимо да се обаждат по телефона и да се чака”, обясни Фабиан Кунис.

Сигналът ще се праща за по-малко от 2 минути. Утре учениците и техният преподавател ще представят идеята си в общината. 


Всички новини от категория Образование.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички