Ученици: Директорът ни спасява при агресия

Две учителки наказани заради жалби от ученици

Ученици: Директорът ни спасява при агресия | StandartNews.com

Седмокласници преподадоха на деца от пети клас най-големия урок против насилие

Ученици от седми клас преподаваха на деца от пети клас най-големия урок за това, как да се преборим с агресията. Това се случи в 119-то СУ „Акад. Михаил Арнаудов“.  Програмата се нарича “Големият урок“ и е организирана от УНИЦЕФ в поредица от държави. Нейната идея е децата да знаят какви са границите на тормоза и за могат да се оплачат адекватно при такива ситуации.
Децата от 119 СУ преподаваха на по-малките си връстници с помощта на снимки, карти и таблици кои са местата, където могат да станат жертва на насилие.  „Учениците ни извадиха около 50 снимки за това, къде могат да бъдат местата, в което можеш да станеш жертва на насилник“, разказа Стаматов.  Учениците от последната година разпитали и малките на кого биха се жалвали, ако са станали жертва или свидетели на насилствени действия. Оказало се, че децата се доверяват не толкова на мама и тате, колкото на училищния директор, когото възприемат като институция. „Повечето от петокласниците казаха, че при насилие, включително на външен човек, биха се обърнали към директора. И аз не очаквах, че мога да стана институция против насилие“, споделя Стаматов. Обучението продължава и в други школа.  В момента текат и  обучения за това, как децата в пети и шести клас да реагират при наводнения.
Училището има и пощенскка кутия,  в която учениците да споделят жалби срещу насилие от съученици и учители. Миналата година имаше двама наказани преподаватели, които обидили ученици. В единия от случаите учителката обидила детето на „говедо“ Оказало се, че засегнатият ученик въобще не знаел какво е говедо, докато не го  намерил в интернет. 

Стела Стоянова

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай