Ученик от Варна със сребро от Европейска олимпиада по физика

Българският отбор завоюва общо пет медала

Ученик от Варна със сребро от Европейска олимпиада по физика | StandartNews.com

Конкуренцията е била над 150 участници от 30 държави

Дванадесетокласникът Александър Кръстев от Математическата гимназия "Д-р Петър Берон" във Варна, грабна сребърния медал на провелата се преди дни Европейска олимпиада по физика в латвийската столица Рига, научи Moreto.net.

Александър е сред петимата представители на българския отбор, който завоюва общо пет медала на олимпиадата. Въпреки конкуренцията от над 150 участници от 30 държави, отборът на България с ръководител гл. ас. Нено Тодоров от Философския факултет на Софийския университет, успя да грабне един златен, два сребърни и два бронзови медала.

В първия ден на състезанието, младите физици решаваха експериментална задача от три части, а вторият ден продължи с теоретичен кръг с решаване на три задачи.

Европейска олимпиада по физика (EuPhO) е предназначена да допълни Международната олимпиада по физика (провеждана от 1967 до днес). Концепцията за EuPhO е подобна на реални изследователски ситуации, с кратко описание на проблемите и изобилие от възможности за творчески решения.

През 2017 г., на първото издание на Европейската олимпиада по физика в Естония българите се завърнаха с един сребърен и четири бронзови медала, а през лятото на миналата година в Москва - един златен, два сребърни и два бронзови медала.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай