Ученичка с четири шестици на матурите

МОН отчете по-високи оценки по 9 предмета

Ученичка с четири шестици на матурите | StandartNews.com

МОН отчете по-високи резултати от матурите по 9 предмета. По български език средният успех тази година е4,20 при 4,06 миналата година. Най-висок е успехът по немски език.
За първи път има ученичка с четири шестици - на двете задължителни и на двете матури по желание. Това е Десислава Илиева от СМГ. Тя е държала български език, математика, биология и химия. Има и 7 ученици с по три шестици. Няма ученици с нулев резултат и на двете матури, за разлика от миналата година. С най-висок резултат за пореден път е Немската гимназия в столицата.

ВИЖ ОЩЕ: Момичетата по-добри на матурите

На първо място от градовете е София, следвана от Смолян, последна е Силистра. От МОН обявиха, че от 2020 година ще променят скалата, по която точките се преобразуват в оценки, което означава, че летвата за тройка ще се вдигне. Учениците и на тази матура проявяват затруднения при четене с разбиране и при писане на текст. Някои дори са преписвали разказа на Елин Пелин, вместо да пишат съчинение по него.
Министър Вълчев коментира и проверката на прокуратурата заради медийни публикации за негова намеса при избора на учебници в полза на определено издателство чиято фондация се ръководи от кумата му Мария Карабельова- Маргаритова. Той заяви, че не се притеснява, защото учебници се избират от училищата и министърът не може да повлияе върху пазара.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай