Момичетата по-добри на матурите

Много по-високи са резултати тази година отчете МОН

Момичетата по-добри на матурите | StandartNews.com
  • Много по-високи са резултати тази година отчете МОН
  • Средната оценка по БЕЛ е 4,20, на втората задължителна - 4,84, резултатите са се повишили с 5,5 точки

Много по-високи са тазгодишните резултати на матурите. Момичетата са се справили по-добре. Средната оценка по БЕЛ е 4,20, а на втората задължителна матура - 4,84. Като цяло резултатите са се повишили с 5,5 точки. Това сочи анализът на просветното министерство. То представи резултатите от матурите и ги сравни с предходни години на специален брифинг.

ВИЖ ОЩЕ: Ученичка с четири шестици на матурите

Тази учебна година завърши дистанционно, а връщането в училищата ставаше само за препитванията. Заради онлайн обучението, проведено извън класните стаи, от матурите беше свален част от учебният материал. Така учениците се подготвяха само по уроците, взети преди извънредното положение.

Отчитаме успешна сесия в неочаквани условия. Справиха се учениците и училищата като организация. Можем да говорим за организационна мобилизация на системата, нямахме проблеми, обявиха просветният министър Красимир Вълчев и екипа му.
 
На ДЗИ 2020 броят на участвалите на изпита по желание е 609, този брой е значително по-голям от предходни години.  Най-много зрелостници са избрали втора матура по английски език, биология, география и икономика, философски цикъл. Преди години географията водеше. Най-малко са избрали да положат изпит по италиански език.
 
Резултати по предмети: С 2, 61 точки е по-висок резултатът на изпита по БЕЛ. С висок резултат са изпитите по шестте чужди езика. По 9 от предмети резултатите са по-високи от предходната учебна година, по 4 предмета има по-ниски резултати, по френски език са приблизително еднакви. Резултатите на момичетата са значимо по-високи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай