Тракийски и Молдовски университет със споразумение за сътрудничество

Двете учебни заведения ще работят съвместно за насърчаване на международното академично сътрудничество

Тракийски и Молдовски университет със споразумение за сътрудничество | StandartNews.com

Ректорът на Тракийски университет – Стара Загора, подписа споразумение за академично сътрудничество с Техническия университет на Молдова. На срещата присъстваха представителите на молдовския университет – доц. Юрий Мелник и доц. Серджиу Динту, декан на факултета по машинно инженерство и транспорт, както и  проф. Нели Грозева, зам.-ректор по учебната дейност на Тракийски университет.

Съгласно споразумението двете учебни заведения ще работят съвместно за насърчаване на международното академично сътрудничество в няколко направления – обмен на материали в областта на образованието и научните изследвания, публикации и академична информация, съвместни изследвания и срещи за образование и изследвания, обмен на учени и изследователи, образователен обмен на студенти.

Техническият университет на Молдова е мултидисциплинарно висше учебно заведение с 11 факултета в следните направления –  ветеринарна медицина,  аграрни науки, екология и горско стопанство, електроника и телекомуникации, енергетика и електроинженерство, хранителни технологии, информационни технологии и микроелектроника, машинно инженерство и транспорт, архитектура и градоустройство, строителство и геодезия, икономика и бизнес, дизайн. В университета са ангажирани около 600 висококвалифицирани преподаватели, които  обучават почти 11 000 студенти.

„Считам, че сътрудничеството между нашите два университета е правилния път за развитие, тъй като имаме множество допирни точки в образователните направления, по които работим.“ – каза проф. Ярков по време на срещата. „С подписването на настоящото споразумение ние поставяме основите на съвместната ни работа и по този начин отваряме широко врати за бъдеща колаборация между екипите на нашите образователни институции!“

В рамките на посещението гостите имаха възможност да разгледат и една от университетските експозиции – Музея на коня и конния спорт, която ги впечатли изключително много със своите уникални исторически експонати от Третото българско царство.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай