Събота,

Студентите скачат на протест. Какво искат от 1 март

От: Редактор -
716
Студентите скачат на протест. Какво искат от 1 март
A
A
A

От 1 март да отпадне изискването на зелен сертификат за присъствено обучение във висшите училища,  ако пандемичната ситуация го позволява, настоява Националното представителство на студентските съвети. А ако това е невъзможно, да се потърсят начини за по-гъвкави мерки, чрез които студентите да се върнат в аудиториите и лабораториите.

В позиция до министрите на здравеопазването и образованието НПСС категорично  настоява за възстановяване на присъственото обучетие във вузовете, като отправя 5 искания.

"Настояваме учебните занятия да бъдат възобновени в най-кратък срок, като бъдат въведени гъвкави мерки за присъствени форми на обучение. Сегашните изисквания за 100 % ,, Зелен сертификат“ са неизпълними в голям брой висши училища", пише в обръщението.

Студентите искат  от 1 март при намаляване на броя на случаите зеленият сертификат да отпадне.

Другото искане е свързано с предоставяне на възможност на студенти,докторанти, курсанти и специализанти да правят безплатни антигенни тестове, които да бъдат закупени от  държавата. 

В писмото се казва още, че въвеждането на онлайн обучението от октомври миналата година заради пандемията оказва негативен ефект върху качеството на образователния процес в университетите. Ръководството на НПСС подчертава, че проявява разбиране спрямо мерките и удължаването на извънредната ситуция у нас.

"Ограничаването и разпространението на заразата е основен приоритет, но НПСС изказва и своята загриженост относно факта, че образователният процес в страната за пореден път пострада от преминаването в дистанционна форма на обучение и невъзможността на наши колеги да проведат своите учебни занятия и практики, които са съществена част от тяхното следване", се подчертава в обръщението. 

Утре в 11 ч. протест срещу зелените сертификати във вузовете е насрочен пред Ректората на Пловдивския университет. Освен негови студенти, се очакват и младежи от други висши училища, като организаторите предварително предупреждават  акцията да не се политизира.

 


Всички новини от категория Образование.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички