Събота,

Студентите скачат на протест. Какво искат от 1 март

От: Редактор -
915
Студентите скачат на протест. Какво искат от 1 март
A
A
A

От 1 март да отпадне изискването на зелен сертификат за присъствено обучение във висшите училища,  ако пандемичната ситуация го позволява, настоява Националното представителство на студентските съвети. А ако това е невъзможно, да се потърсят начини за по-гъвкави мерки, чрез които студентите да се върнат в аудиториите и лабораториите.

В позиция до министрите на здравеопазването и образованието НПСС категорично  настоява за възстановяване на присъственото обучетие във вузовете, като отправя 5 искания.

"Настояваме учебните занятия да бъдат възобновени в най-кратък срок, като бъдат въведени гъвкави мерки за присъствени форми на обучение. Сегашните изисквания за 100 % ,, Зелен сертификат“ са неизпълними в голям брой висши училища", пише в обръщението.

Студентите искат  от 1 март при намаляване на броя на случаите зеленият сертификат да отпадне.

Другото искане е свързано с предоставяне на възможност на студенти,докторанти, курсанти и специализанти да правят безплатни антигенни тестове, които да бъдат закупени от  държавата. 

В писмото се казва още, че въвеждането на онлайн обучението от октомври миналата година заради пандемията оказва негативен ефект върху качеството на образователния процес в университетите. Ръководството на НПСС подчертава, че проявява разбиране спрямо мерките и удължаването на извънредната ситуция у нас.

"Ограничаването и разпространението на заразата е основен приоритет, но НПСС изказва и своята загриженост относно факта, че образователният процес в страната за пореден път пострада от преминаването в дистанционна форма на обучение и невъзможността на наши колеги да проведат своите учебни занятия и практики, които са съществена част от тяхното следване", се подчертава в обръщението. 

Утре в 11 ч. протест срещу зелените сертификати във вузовете е насрочен пред Ректората на Пловдивския университет. Освен негови студенти, се очакват и младежи от други висши училища, като организаторите предварително предупреждават  акцията да не се политизира.

 


Всички новини от категория Образование.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com