Стартира новата учебна година (ОБЗОР)

Училищния праг прекрачиха над 700 000 ученици, първокласниците тази година са 59 000

Стартира новата учебна година (ОБЗОР) | StandartNews.com

Започна новата учебна година в над 2300 училища в страната. Училищния праг прекрачиха над 700 000 ученици, първокласниците тази година са около 59 000 - с 1000 по-малко от миналата. Заради коронавирус-пандемията, в повечето училища, тържества имаше само за учениците от 1,5 и 8 клас, а останалите отбелязаха 15 септември със скромни церемонии в класните си стаи, предаде БНР.

Мерене на телесна температура, премахване на кабинетната система на обучение, разделителни линии в коридорите, дистанция, дезинфекция, повече часове на открито, проветряване на помещенията, изолатори за учениците с вирусни симптоми, носене на маски във всички закрити помещения  и пожелание в класната стая, влизане през различни входове, екшън планове на училищата за превключване към обучение в електронна среда, стъпаловидно започване на часовете, разминаване на междучасията - това са само някои от мерките, които ще са в сила в българските училища през тази година в условията на пандемия от Covid-19.

Според просветния министър Красимир Вълчев всички учебни заведения в страната са готови за старта на учебната година.

За принципа на невзаимодействие между отделните паралелки той смята: „Предимството на този модел е, че ако имаме заболял ученик или учител, няма да се карантинира цялото училище, а само съответната паралелка. Това е нашата цел - да има максимум присъствено обучение. Затова сме избрали този модел“.

Въпреки мерките и ограниченията в училищата заради коронавируса, повечето ученици с нетърпение очакват да се завърнат в класните стаи: „Радвам се, че ще започнем учебната година присъствено, защото ще мога да се видя с моите приятели, а не само да ги слушам през компютрите.

„Не е много приятно, но е наложително и за да можем колкото се може по-бързо да се справим с този коронавирус, да спазваме мерките и не е чак такъв проблем“, каза министърът.

Около 300 от общо 700 000 ученици в страната ще започнат новата учебна година от вкъщи. Те ще се обучават по разработената дистанционна електронна форма, а оставането им по домовете е продиктувано от опасения за здравословното им състояние.

Честит първи учебен ден! Желая на всички деца, техните родители и учители здраве, успех и спокойни дни! Това написа във Фейсбук премиерът Бойко Борисов.

„В условията на нестихващ коронавирус ще се появят проблеми и теми, които уверявам Ви ще решаваме заедно, търсейки най-верните решения. Не мога да не отбележа, че в една непривична и необичайна ситуация, българската образователна система се справи по един достоен начин в условията на епидемия. Продължаваме политиката за увеличаване на учителските заплати. И през новата година ръстът ще е над 15%“, написа още премиерът.

В обръщение към учителите и учениците за 15 септември, от централата на БСП написаха, че започва втора учебна година в условия на пандемия и  качеството на образованието у нас се влошава.

Трупаните с години икономически различия между отделните региони в страната се откроиха още по-ясно ,задълбочават се  социалните различия, е оценката на социалистите за последствията от извънредните мерки в образованието.

Кризата показа липсата на ясна политика и механизми за подпомагане на най-бедните семейства , което категорично задълбочи неравенствата в образователната система, пишат още от БСП.

„Ще се справим с предизвикателствата с решимост и отговорност. На добър час ученици, учители и родители!“, написа във Фейсбук лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Председателят на Движението за права и свободи Мустафа Карадайъ подчерта в обръщение към всички ученици, учители и родители на Фейсбук страницата на партията, че тази учебна година ще е по-различна. „Това изисква много отговорност и по-добра организация на учебния процес“, посочва Карадайъ.

В приветствието на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев за началото на новата учебна година се отбелязва, че през изминалата година системата се е справила с предизвикателствата и е доказала, че обучението в електронна среда не може да замени живото общуване с учителите в класната стая. Той се обръща и към родителите, заявявайки да бъдат активни партньори в обучението.

Патриарх Неофит също отправи приветствие към учителите и учениците за началото на новата учебна година.

Той пожелава временните изпитания, през които преминаваме като народ и общество, да не обезсърчават и да не разколебават никого в усърдното преподаване и усвояване на знанието.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай