Понеделник,

Скок на учителските заплати. С колко

От: Редактор -
389
Скок на учителските заплати. С колко
A
A
A

Настояваме като задължителна стъпка до края на годината учителите да получат 10% увеличение на трудовите си възнаграждения, което да компенсира бруталната за тази година инфлация. Това заявява в своя позиция председателят на Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ Юлиян Петров. Той посочва, че за целта е необходимо да бъдат заделени 350 милиона от бюджета за образование, който за 2021-а възлиза на над 5 милиарда лв.

„Ако нямаме поне 6% от БВП за образование, то всички разговори за него ще звучат кухо и безсмислено, като ненужен резонанс. За делегираните бюджети само ние – учителските синдикати, хилядите учители, имаме идея и знаем как да променим, ако се сетят да ни попитат“, посочват Петров.

Петров посочва, че са на финалната права от голямо представително европейско изследване за прегарянето и изхабяването на учителя. „За съжаление трябва да признаем, че в ЕС българските учители са с най-висока степен на бърнаут, с най-голям дефицит от компенсаторни механизми, които да ги съхранят“, става ясно от данните към момента. 

В нея той настоява и учителския труд да бъде прекатегоризиран към втора категория труд. „Нека да гарантираме добавката от Учителския пенсионен фонд да се ползва пожизнено и безусловно, дори и при ранно пенсиониране на учителите!

Това ще бъде знак, че ролята и мястото на учителите са наистина приоритетни за обществото ни и визионерство за бъдещето!“, мотива предложението си шефът на синдикат „Образование“.

В позицията си Петров отделя внимание и на ваксинационната кампания. Той подчерта още, че дали учителите ще се ваксинират, зависи само и единствено от тях.

„Няма спор, че ползите от ваксините са в хиляди пъти повече от вредите….Но също така не е спорно, че императивът само ваксинирани родители да имат достъп до детската градина, няма да сработи и не е ефективен, да не кажем, че е дискриминационен“, смята шефът на Синдикат „Образование“


Всички новини от категория Образование.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички